Type Here to Get Search Results !

Православне молитве и надаље одзвањају у Кијевопчерскоj лаври

И поред покушаја државе да протера свето Православље из Кијевопечерске лавре и упркос све чешћим провокацијама против тамошњих монаха и верника, православна богослужења и молитве и надаље одзвањају у овом свештеном манастиру.

Братство је 10. марта било обавештено да има рок до 29. марта да у потпуности напусти територију Лавре, која је била у државном власништву од совјетских времена. У манастиру се налазе и Кијевска богословска академија и Семинарија и управа Украјинске православне цркве. Међутим, православни верници од тада свакодневно на хиљаде пуне Лавру у молитвеној одбрани свог вољеног манастира. И мада су власти и расколнички-националистички радикални елементи извели низ провокација, као што је и стављање игумана у кућни притвор, неосновано притварање богослова и активиста за људска права који бране манастир, и ругање и исмевање побожних верника и православне вере, православног богослужења и молитве, и даље се богослужи у Лаври.

Његово Блаженство митрополит кијевски Онуфрије, предстојатељ православних хришћана у Украјини, началствовао је Литургијом јуче за Томину недељу у храму Светог Агапита Печерског уз саслужење других архијереја и клирика, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

После прочитаног јевађељског зачала Његово Блаженство се сабранима обратио беседом, позвавши народ да не само умом верује, него и да живи у складу са својом вјером.

„Они закони који представљају вољу Божју изложени су у Светом Јеванђељу. Бог жели да се волимо, поштујемо и опраштамо једни другима. Нека нам Господ помогне, драга браћо и сестре, да заиста будемо благословени, да не само у мислима признајемо Бога, него и чинимо Његову свету вољу. То је врста живе вере која човека доводи у Царство небеско“, рекао је украјински предстојатељ.

А данас, на Ружичасти понедељак Онуфрије се поново придружио верном народу у молитви у одбрани Лавре, предводећи читање Акатиста Преподобним Кијевскопечерским оцима.

Његово Блаженство је захвалио свему народу на преданој молитви:

Искрено вам захваљујем на вашим молитвама, које приносите данас овде на овом месту – месту молитве, пошто је Лавра створена за молитву. Захваљујем вам што сте дошли овде и молили се за братију свештеног манастира, за наше војнике који данас чувају нашу државу, за нашу родну земљу, за власт, за све људе...

Молитва је оно што штити свет, а злоба, мржња је оно што уништава свет. Волите Бога, волите једни друге и молите се да спасете наш свет. Христос васкрсе!

Према коментару Савезу православних новинара, митрополит  Онуфрије је позвао вернике да не подлежу провокацијама, већ да се понашају достојанствено. Такође их је охрабрио да наставе да се моле да би они који прогоне Цркву били просветљени.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com