Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Свети Николај Мирликијски – велики стуб Цркве за сва времена


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос на празник Светог Јована Богослова Свету службу Божију у манастиру Градиште у Паштровићима, у манастирском храму Светог Николаја Мирликијског.

Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске.

У току Литургије, на малом входу Владика је у чин протојереја.ставрофора произвео о. Ранка Лончара.

“За твоју дугогодишњу службу, пуних тридесет и седам година, Света Црква Божија даје ти ово одликовање, овај часни крст као признање за твоју досадашњу ревносну, часни и истрајну пастирску службу. Истовремено, да ти ово крсно знамење биде подстрек за твоје даље служење, јер као свештеник Цркве Божије призван си да у све дане свога живота славиш име Божије, да проповиједаш Његову ријеч и да свједочиш и Његов крст и његово Васкрсење, а тиме и нашу свету вјеру”, рекао је Митрополит Јоаникије.

На крају богослужења, након опхода око цркве и благосиљања славског колача, Митрополит Јоаникије је у архипастирској бесједи рекао да је Свети Николај Мирликијски наследник светих апостола.

“Не непосредни, јер је живио неко вријеме послије њих. Не по времену, дакле, него по духу”, рекао је он.

Казао је да се међу наследницима апостола као сунце међу звијездама истиче Свети отац наш Николај.

“Брзи помоћник у невољама, велики заштитник свих хришћана, велики стуб Цркве за сва времена, заштитник Цркве Божије и руководитељ на путу спасења. Зато су му многи свети храмови подигнути”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска