Type Here to Get Search Results !

Папа у Будимпешти истакао значај екуменизма и међурелигијског дијалога


50.000 људи на  богослужењу у недељу на Тргу Кошута Лајоша испред Парламента - Молитва за Мађарску, Украјину и целу Европу.


Будимпешта, 30. априла 2023. Папа Фрања је започео свој последњи дан визитације у Мађарској недељном мисом на отвореном. Око 30.000 људи окупило се на Тргу Лајоша Кошута испред Парламента у Будимпешти, а још око 20.000 у суседним улицама. Папа је у својој проповеди позвао и одговорне за политику да буду отворени – према „странцима, осталима, мигрантима, сиромашнима“. У циљу прихватања избеглица, на пример, апеловао је: "Браћо и сестре, молим вас, молим вас: отворимо врата!" Важно је „да будемо отворени и инклузивни једни према другима како бисмо помогли Мађарској да расте у братству, што је пут мира“.

Предстојатељ Католичке цркве је такође истакао значај екуменизма и међурелигијског дијалога. Међу учесницима су били и представници других хришћанских вероисповести и високе личности јеврејске заједнице. Сви су позвани да негују односе братства и сарадње, рекао је Фрања.

Молитве су узнете на седам језика, међу којима и на украјинском и немачком. Мису је музички пратио хор којима је дириговао мађарски диригент Јанош Чифра, који је дуго година радио као диригент катедрале у Салцбургу.

Међу присутнима је био и бивши шеф дипломатије Руске православне патријаршије митрополит Иларион, који је сада надлежан за руске православне вернике у Мађарској. Папа је с њим водио разговоре дан раније на приватном састанку. Из Аустријеке међу присутнима био бечки надбискуп кардинал Кристоф Шенборн и други.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at