Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије началствовао богослужењима на празник Светог Агапита Кијевопечерског

Украјинска православна црква и братија Кијевопечерске лавре прославили су 15. јуна 2023.  празник Светог Агапита Кијевопечерског.

Свеноћно бденије у уторак увече и Божанску Литургију у среду ујутру служили су Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије и више других архијереја у цркви посвећеној Светом Агапиту у Кијевопечерској лаври, која је главна лаврска црква откако је украјинска држава избацила Цркву из Горње лавре, где се налазе главне саборне цркве.

Храм је био препун православних верника који су дошли да се помоле и поклоне моштима Светог Агапита. На улици су стрпљиво подносили увреде и клевете антиправославних активиста, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

После прочитаног јеванђељског зачала Његово Блаженство је произнео проповед о животу и чудима Светог Агапита:

„Свети Агапит, који се овде на земљи прочуо по чудесним исцељењима која је измолио од Бога за људе, и данас стоји пред престолом Божјим и помаже људима који са вером, са љубављу према Богу, примају исцељење од телесне болести, а још више од духовне...

Без духовног здравља физичко здравље ником не помаже. Друго, он је ојачао наше телесне немоћи да бисмо могли да вршимо своју земаљску службу тако да се Пресвето Име Божје прослављамо животом својим…

Када човек живи тако да не слави себе него Бога, не велича себе него Бога, када живимо тако, наш живот се завршава на земљи, али наставља у вечности, у Царству небеском, у блаженству где се налази свети Агапит, који са свима светима прославља једнога Бога у Тројици.“

После Литургије узнесена је молитва за мир у Украјини, а одржан је и литија са моштима Светог Агапита. У Печерима је служен молебен и верници су бочо покропљени светом водицом.


* * *

Житије светог Агапита:

Безмедлени исцелитељ Свети Агапит Кијевопечерски рођен је у Кијеву. Био је искушеник и ученик Светог Антонија Печерског, а живео је током 11. века. Ако би се неко од монашке братије разболео, свети Агапит је долазио к њему и несебично је опслуживао болесног. Своје болеснике је хранио куваним биљем које је сам припремао, а човек би оздравио молитвама светитеља. Многи мирјани такође су се обраћали монашком лекару са даром исцељења.

У Кијеву је у то време био искусни јерменски лекар, који је могао да дијагностикује природу болести, па чак и тачно одреди дан смрти само гледајући пацијента. Када се један од ових болесника обратио светом Агапиту, благодатни исцелитељ му је дао храну са манастирске трпезе, и болесник је оздравио. Спопаднут завишћу, лекар је хтео да отрује светог Агапита, али га је Господ сачувао, а отров није деловао.

Свети Агапит је исцелио черниговског кнеза Владимира Мономаха, будућег великог кијевског кнеза (1114-1125), пославши му кувано биље. Благодарни кнез је отишао у манастир и хтео да види свог исцелитеља, али се смерни подвижник сакрио и није хтео да прими дарове.

Када се и сâм свети исцелитељ разболео, дошао му је тај исти јерменски лекар и после прегледа рекао да ће умрети за три дана. Заклео се да ће постати православни монах ако се његово предвиђање не испуни. А свети Агапит је рекао да му је Господ открио да ће га призвати тек после три месеца.

Свети Агапит се упокојио после три месеца (1. јуна најкасније 1095. године), а Јерменин је отишао код игумана Печерског манастира и примио монашки постриг. „Сигурно је да је Агапит био светац Божји“, рекао је. „Знао сам добро да је немогуће да издржи три дана у својој болести, али му је Господ дао три месеца.“ Тако је монах исцелио болест душе и упутио на пут спасења.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com