Type Here to Get Search Results !

Молитвени испраћај у вечност јеромонаха Мардарија (Марића)


У понедељак 19. јуна 2023. године, када наша Света Црква прославља и празнује Преподобног Висариона Египатског и Преподобног Илариона Новог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је опело схи-јеромонаху Мардарију (Марићу), у храму Светих Јоакима и Ане у Међулужју.


Звучни запис беседе


- Свугде где је службовао наш Мардарије, наш Владан, као свештеник оставио је иза себе великог трага. Он је због своје болести, као што знате, тражио да га разрешим парохијске дужности, али верујте ми њега се овде народ итекако сећа. Сећа се његове топлине, сећа се његове љубави, коју је он показивао према верницима којима је он служио. Дакле, он није господарио својом парохијом, односно својим верницима, него гледао да служи, јер рекох већ да је величина у служењу а не у гордости, не у сујети и не у пролазности. Зато све у нашем варљивом свету је, како бих рекао, само бледа и зрнаста символика онога што се тек има дешавати на крају историје, историје овога света, рекао је Епископ Јован у беседи. 

Блаженопочивши јеромонах Мардарије рођен је 1958. године у Венчанима од оца свештеника Живорада и мајке Лепосаве Марић. Био је на служби у Епархији источноамеричкој. Био је ожењен Ружицом рођ. Чупић, професорком на Богословском факултету у Либертвилу код Чикага.

Од 2010. до 2017. године свештеник Владан је био на служби у Пружатовцу и делу међулушке парохије код Младеновца. 22. септембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је за заслуге у пастирском раду рукопроизвео умировљеног пароха првог међулушког јереја Владана Марића у чин протојереја.

С обзиром на то да се неколико година борио са опаком болешћу, отац Владан је одлучио да се замонаши добивши име по Светом Мардарију Либертвилском. Испоставило се да је у монашком чину провео последњих неколико недеља овоземаљског живота. У вечерњим часовима 1. јуна 2023. године у Чикагу представио се у Господу монах Мардарије. Остаће упамћен у срцима многих као човек пун љубави, разумевања и толеранције и као особа која је дала велики допринос у изградњи храма Светих Јоакима и Ане у Међулужју.


Извор: Епархија шумадијска