Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Храм на Пардусу је слика Голготе Светог Јоаникија


Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача у цркви Новомученика на Пардусу у Љешанској нахији данас је прослављен празник Светог свештеномученика Јоаникија Липовца, Митрополита црногорско-приморског.


Богослужио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Храм на Пардусу је израстао из крви Светог свештеномученика Јоаникија и многих свештеника који су пострадали за име Божије, не само крајем него и током Другог свјетског рата, нажалост понајвише у братскоме крвопролићу, рекао је у архипастиркој бесједи Митрополит Јоаникије.

“Као што је и Свети Јоаникије пострадао на правди Бога, и то послије свршетка рата од братске руке. И то, богме, од својих Црногораца. Али, овај дан сија његовим врлинама, његовом вјером, његовом архипастирском добротом, његовом људском честитошћу… Јер, тај Божји човјек био је кротак мимо осталих људи. Такав је био Свети Јоаникије”, казао је Владика.

Додао је да је да је Свети Јоаникије, гледајући шта се све догађа, предвидио како ће и он завршити.

“Већ 1943. године  је рекао: Ако ова безбожна идеологија превлада, она ће угасити славску свијећу. То су његове ријечи. Избациће вјеронауку из школа, затвориће храмове, оскрнавиће их  и покушаће да одвоји народ од Бога потпуно. И од Бога, и од памћења и од народне традиције, нарочито од његове вјере. То је он рекао док је још био у Црној Гори”, казао је подсјетио је Митрополит Јоаникије.

Владика Јоаникије је подјетио на да је Свети Јоаникије заједно са онима који су се борили против те идеологије отишао на голготски пут.

“Враћен је да му се тобож суди, а он је тај суд људски већ давно био прошао. Наравно, није му се судило. Иако је рат био завршен, иако је нова власт била успостављена, која је требала да уведе правду, једнакост и остало што је говорила, да донесе добро овоме народу, она је започела са таквим злочинима. На том злочину је, нажалост, градила све што је градила. А један од најстрашнијих злочина та власт је учинила управо над Светим Јоаникијем”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је казао да се још ништа не зна о светитељевим моштима, јер му се не зна ни гроба ни мрамора.

“На исти начин су тако са њиме пострдали многи свештеници. И зато њега славимо, не само као свештеномученика него и као великомученика – зато што је на челу нових мученика за вјеру пострадалих, понајвише из Црне Горе, оних који су пострадали од братске руке. А његова жртва нас подсјећа на то да смо се добрим дијелом обрукали у току Другога свјетскога рата и да нам треба велико покајање”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Хвалимо се како смо, и сви јесмо антифашисти, наставио је Митрополит Јоаникије, али да видимо колико нас је пострадало у боју са фашистима и нацистима, а колико од братске руке на било којој страни.

“А то је наша срамота. И на то нас подсјећа невина жртва Светог свештеномученика Јоаникија”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Владика је нагласио да је храм на Пардусу слика Голготе Светог Јоаникија.

“И не само његове, него, ако хоћете, и Голготе нашега народа у последњем времену. Мислили су да ће, када убију Владику и свештенике, ућуткати и вјеру. Али, заборавили су да у Црној Гори сваки камен о вјери свједочи – од Светога Јована Владимира, па до Светога свештеномученика Јоаникија”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Истакао је да се испунило пророштво блаженопочившег Митрополита Данила Дајковића: Нађох огањ свете вјере православне запретан као огањ под пепелом; моја је дужност датај огањ сачувам – даће Бог да се једнога дана распали.

“И то се догоди. Посла Бог Митрополита Амфилохија, који је са Љешњанима ову цркву мукотрпно подигао. Сјетимо се да је и она страдала, јер пошто су били утврђени њени темељи, неки безумни људи су били кренули да их разоре, тако да и ова црква носи печат тог страдања. Али нико више није могао зауставити цвјетање православне вјере у Црној Гори”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска