Type Here to Get Search Results !

Празник светог великомученика Прокопија у Јерусалимској патријаршији


У петак, 8 / 21. јула 2023. године у Патријаршији је прослављен спомен на светог великомученика Прокопија. 


На овај празник Црква  се сећа из Синаксара да је свети Прокопије родом из града Елије Капитолине, што  је римски назив за Јерусалим, и пострадао за време Диоклецијанове владавине око 290. године у Кесарији у Палестини. Био је прогонитељ хришћана, али му се Господ јавио кад је у визији видео кристални крст и чуо глас који му је рекао „Ја сам распети Исус, Син Божји“.

Подстакнут виђењем, дошао је у Палестину и привео вери своју мајку Теодосију и друге који су га претходно предали Диоклецијану, био је посечен и тако нашао пут у Небеско царство.

У част Светог Прокопија, у четвртак поподне је одслужено Вечерње, које је обавио архимандрит Клаудије и ујутру Божанска Литургија у његовој капели у Абу-Тору прекопута Сионске горе, у манастиру светог Модеста. Литургијом је началствовао духовник манастира светог Саве Освећеног, архимандрит Евдоким, уз саслужење кувуклијских јеромонаха Клаудија, Амфилохија и Вартоломеја. Појање је произнео византијски певач левог дела храма Кувуклије господин Анђел, а у богослужењу је учествовао народ из Јерусалима, монаси и монахиње.

У току Свете Литургије Његово Блаженство патријарх јерусалимски Теофил посетио је манастир и молио се у олтару. Блажењејши се налазио у пратњи Његовог Високопреосвештенства архиепископа константског Аристарха и архиђакона Марка.

После Свете Литургије обављена је литија око свете цркве.

Његовом Блаженству и пратњи, као и свима вернима вредни настојатељ манастира монах Антиох приредио је трпезу љубави у предворју храма.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Јerusalem-patriarchate.info