Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Наш живот у Христу није егоцентричан, него христоцентричан


У дан када Света, Саборна и Апостолска Црква врши спомен Светог великомученика Прокопија удостојени смо архијерејског служења Епископа жичког Господина Јустина у Манастиру Вољавчи. 

Епископу Јустину саслуживали су: протонамесник Александар Суботић, јеромонах Иларион, сабрат Манастира Преображења, као и ђакон Стефан Симић.

Лепоту богослужења увеличало је присуство игумана Манастира Згодачице оца Стефана, мати игуманије Михаиле из Манастира Благовештења, мати игуманије Марине из Манастира Каменца, сестринство Манастира Сретења, као и братство из Манастира Тумане.  

Манастир Вољавча је постао место утехе и духовне снаге верном народу у околини Краљева, Чачка па и шире. За монахиње манастира можемо слободно рећи да поседују оно Авраамово гостољубље које треба да краси хришћане.

У својој беседи Владика Јустин се осврнуо на житије Светог Прокопија, које оставља дубок утисак на све који га читају. Владика се осврнуо и на подвиг осталих хришћанских светитеља који су били војници, али и мученици и истински сведоци вере Христове.

-Наш циљ је да се вратимо у Едем. Христос тражи сусрет са човеком који тражи истину – а Пут, Истина и Живот је Христос. Ми хришћани треба да тежимо сусрету са Богом кроз наш лични однос, кроз Свету Литургију, молећи се за себе, али и за мир и спасење читавог света. Тако се молио Свети Прокопије, Свети старци Порфирије и Пајсије, као и остали свети. Наш живот у Христу није егоцентричан, него христоцентричан, рекао је Владика Јустин.

У току Литургије причестио се велики број верног народа и деце. Владика Јустин је по завршетку заамовне молитве пререзао колач и честитао славу игуманији Теодори и сестринству манастира, као и верном народу.


Извор: Епархија жичка