Type Here to Get Search Results !

Првоврховни апостоли – Слава у Петропавловом манастиру


На празник Светих апостола Петра и Павла Владика Димитрије началствовао је светом архијерејском Литуријом у Манастиру Светих апостола Петра и Павла, гдје сестринство данашњи празник прославља као славу манастира. 


Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

Прослављање Светих апостола почело је вечерњим богослужењем са петохљебницом којим је предстојао Владика Димитрије. Обраћајући се вјернима по Отпусту, уочи празника, Владика је најприје честитао славу игуманији и сестринству манастира, нагласивши да молитвеним спасавањем себе оне указују свима сабранима на пут спасења. Подсјећајући на дјела двојице апостола, Владика је поучио да хришћански Бог чудотвори када се срце човјеково отвори ка Њему и људима остаје непознато у коме се крије светитељ Божији. Знајући то, људи су позвани да се према сваком човјеку односе са дужним поштовањем, као према икони Божијој.

Након Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Теофил, подсјетивши вјерне да је тешко наћи два различитија апостола, нагласивши да је обојицу красила иста врлина — способност да послије спотицања устану и крену даље. Њихово постојање служи као примјер да Бог увијек ствара оригинале, а то је велика радост и благослов, јер људи тако различити могу заједно живјети у Божијој башти. Услов за то је јединство вјере и заједница Светога Духа. Поучавајући о духовном животу и подсјећајући на Петрово именовање, отац Теофил поучио је да су вјера и смирење — двије врлине апостола које прожимају човјеков свакодневни и литургијски живот — неопходне за духовно узрастање и тајинско сједињење у тијелу и крви Христовој.

По Отпусту, Владика Димитрије поздравио је све присутне пожеливши да Бог пошаље своје спасење на сву творевину. Благословом Владике, сабранима се обратио игуман манастира Житомислић, појашњавајући да су Петар и Павле апостоли на којима је саздана Црква Божија — што служи на утјеху вјернима, јер црква није саздана на неким необичним људима, већ на људима који су поред својих недостатака, благодаћу Духа Светог и сусрета са Господом, постали стубови Цркве. Игуман је нагласио да су апостоли Петар и Павле сав свој труд посветили изграђивању Цркве Божије — заједнице која им је била дарована.

У близини Манастира Петропавлово налази се пећина која се по предању везује за боравак апостола Павла и Тита на том мјесту у вријеме мисионарског путовања ка Далмацији.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска