Type Here to Get Search Results !

Петровданска свечаност у Драчићу; богослужио Епископ Исихије


Једна од знаменитих епархијских светиња, Храм Светих апостола Петра и Павла (подигнут 1902) свечано је прославио празник својих небеских заштитника. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља. 


Након Литургије начињен је литијски опход око храма и преломљен славски колач. Трпезом љубави у порти заокружено је обележавање храмовне славе.

Обећање Господа Христа да ће „саградити своју Цркву, коју врата пакла неће надвладати“ било је велика утеха народу оног времена. Испуњење  обећања- утеха је свим хришћанима кроз векове јер, поучио је у литургијској проповеди протонамесник Филип Јаковљевић, као што за разне проблеме тражимо помоћ стручних лица, тако у цркву идемо ради духовних потреба. Али, бити хришћанин и бити део Цркве не значи само у одређеним тренуцима живота упражњавати неки труд и подвиг, већ значи да живимо хришћански, да цео свој живот устројавамо према јеванђељу, заповестима и законима Божјим, истакао је беседник. 

Ниси ти, брате и сестро, хришћанин само када уђеш у овај свети храм! Треба да будеш хришћанин и када изађеш из храма, а не само службеник, пољопривредник, домаћица, васпитачица, радник… Све то јесмо по свом звању и призвању, али на првом месту морамо бити хришћани. Бити хришћанин значи бити Христос у малом, следити Христове речи, угледати се на Христа и све угоднике, који су следили Његов пут, и у сваком делу показивати да смо хришћани- казао је у петровданском слову отац Филип Јаковљевић.

Говорећи о начину на који би хришћани требало да устроје свој живот, проповедник је указао да би сваки хришћанин требало дан да започне молитвом Господу да му буде сапутник и сачува га од искушења, а у смирај да заблагодари на од Господа датом дану. 

Данас прослављамо празник Светих апостола Петра и Павла, којима је посвећен диван храм у селу Драчић. Поучивши о житију Светог апостола Петра, отац Филип Јаковљевић је навео да је он био прост рибар, а у исто време и човек ватрене вере. Али, на првом месту човек, о чему говори његово одрицање Христа и друге слабости, али и покајање након којег му Господ враћа апостолско достојанство. Насупрот апостолу Петру, у данашњем дану прославља се и Свети апостол Павле- веома образован Јеврејин, који је у једном делу свог живота гонио хришћане, мислећи да тако Богу служи. Али, истакао је отац Филип Јаковљевић, који је задобио такву веру да је изговарао речи:“Не живим више ја, него живи Христос у мени.“

Драга браћо и сестре, Господ не гледа ко је ко по образовању, по звању и друштвеном статусу, него Господ гледа онога који се каје, онога коме је срце чисто, коме су мисли и ум чисти. То Господ тражи и то Господ гледа- закључио је протонамесник Филип Јаковљевић.

Ове године улогу домаћина славе имало је тридесетак парохијана, а у великом броју и са радошћу прослава ће бити припремљена и наредне године. Владика Исихије, коме је ово била прва посета Драчићу, је благословио окупљене, а надлежни парох протонамесник Драган Симић заблагодарио му и уручио у име својих парохијана поклон- икону Господа Христа. За несебичан труд, залагање и помоћ Црквеној општини захвалнице су додељене Жељку Миливојевићу, Горану Живковићу и Миловану Милићевићу. 


Извор: Епархија ваљевска