Type Here to Get Search Results !

Пакистан: Више оптужби против хришћана за богохуљење


Паљење Курана у Шведској такође подстиче мржњу према хришћанима у Пакистану.


У Пакистану је тренутно све више оптужби за богохуљење уперених против верских мањина. Како је пренела агенција Фидес, за мање од месец дана забележена су три случаја оптужби за богохуљење на рачун локалних хришћана у пакистанској провинцији Пенџаб, што је довело до насиља. Хришћани су забринути за своју безбедност, каже се.

Према Фидесу, најновији случај догодио се 16. јула у једном хришћанском насељу у пакистанском граду Саргода, где је имам локалне џамије пронашао памфлет са богохулним садржајем. Услед тога, каже се да је руља захтевала строгу казну за непознатог богохулника. Иако идентитети памфлетичара нису били познати, групе су пљачкале хришћанске домове, известила је новинска агенција. Полиција је на крају чувала подручје како би спречила даље инциденте.


Дела освете после спаљивања Курана


Пакистански хришћани сада страхују од избијања насиља подстакнутог спаљивањем Курана у Шведској. Невладина организација Центар за правну помоћ, асистенцију и поравнање (Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement) такође је известио да се плаше да ће радикалне групе искористити инцидент са спаљивањем Курана у Шведској као изговор за осветничку радњу.

„Хришћани у Пакистану верују у поштовање свих религија и немају никакве везе са богохулним памфлетом, а камоли са спаљивањем Курана, које су недвосмислено осудили“, рекао је Насир Саид, директор неденоминационалне организације за помоћ прогоњеним хришћанима. Он је позвао пакистанску власт да предузме мере да заустави злоупотребу закона о богохуљењу у Пакистану и да осигура безбедност „невиних породица пакистанских хришћанских грађана у Саргоди”.


Запрећена смртна казна


Према пакистанском закону, богохуљење је кажњиво смрћу. Међутим, чињенице су нејасно дефинисане и захтевају мало правно убедљивих доказа на суду. Закони о богохуљењу се често користе као оружје у споровима око новца, имовине или пословања против муслимана и немуслимана. У Пакистану, који је оптерећен верским тензијама, пуке оптужбе за богохуљење често доводе до линча.

У јануару ове године Парламент је донео пооштравање закона, повећавши казне за вређање Пророкових супруга и чланова породице на десет година и новчану казну од око 4.000 евра.

Средином јуна, министар унутрашњих послова Рана Санаулах потписао је споразум са радикалном исламском странком Tehreek-e-Labbaik (ТЛП) о примени закона против тероризма. ТЛП је 22. маја покренула 25-дневни марш од лучког града Карачија до Исламабада са хиљадама присталица који су захтевали строже казне и бржа суђења у случајевима богохуљења.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at