Type Here to Get Search Results !

Нови председник Дикастерије за верска питања у Ватикану


Аргентински надбискуп Виктор Мануел Фернандез, који је дуго година био писац папиних текстова, убудуће ће бити на челу централне верске власти Католичке цркве. Папа Фрања, који сада има 86 година и недавно се суочио са здравственим проблемима, поставља човека који размишља и пише као он и који је скоро генерацију млађи.


Његов задатак, како Фрања пише свом „драгом сабрату“, треба да буде „преношење вере у служби евангелизације“ како би се обезбедила оријентација пред новим питањима науке и друштва. Другим речима, ради се о вођењу Цркве у будућност.

Човек који би требало да то уради рођен је 18. јула 1962. године у малом месту Алцира Гигена у централној Аргентини. После рукоположења 1986. године продубио је студије на папском Грегоријанском универзитету у Риму и на Католичком универзитету у Аргентини. Његове многобројне публикације – у Ватикану се зна за више од 300 – баве се Библијом и верском наставом, друштвеним питањима и дијалогом између теологије и културе.

Дуго је био универзитетски предавач у својој матичној бискупији Рио Куарто и у Буенос Ајресу. Године 2007. служио је као саветник и сарадник на завршном документу на значајној скупштини Конференције јужноамеричких бискупа под кардиналом Буенос Ајреса, Хорхеом Мариом Бергољом, сада папом.

Тек што је изабран за предстојатеља Цркве, Папа га је поставио за титуларног надбискупа у јуну 2013. године, дакле без сопствене бискупије. Фернандез је тада био ректор Католичког универзитета у Аргентини; папа Фрања му је из Рима послао надбискупски напрсни крст, знак његове службе. Био је то више од само пријатељског знака. Фернандез, поуздани сарадник на конференцији у Апаресиди, наставио је да пише за папу. Од њега потичу многи говори и текстови.

Већ тада су неки мислили да ће Фернандез ускоро добити утицајну функцију у Курији. Уместо тога, 2018. године Папа га је наименовао на чело надбискупије Ла Плате; сматра се другом по важности дијецезом  у Аргентини.

У личном писму Фернандезу Папа наглашава да се не би требао бавити дисциплинским стварима - наиме кривичном гоњењем сексуалног злостављања, за шта постоји посебно одељење - већ са "главном сврхом": вером. Када философија, теологија и душобрижништво раде заједно с поштовањем и у љубави, рекао је папа Фрања, „ово ће сачувати хришћанско учење ефикасније од било ког механизма контроле“.

Досадашњи префект вере, кардинал Луис Ладарија Ферер, сада одлази у пензију. Следећег априла напуниће 80  година.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at