Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Ангели су наша старија браћа


Сабор св. Архангела Гаврила торжествено је прослављен у манастиру Драганац на светом српском Косову и Метохији у Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској.


Звучни запис беседе


Празнично бденије служио је Преосвећени Епископ рашко-призренски Теодосије, а свету Литургију на дан празника, викарни Епископ новобрдски г. Иларион. Епископима је на богослужењима саслуживало свештенство и монаштво из више Епархија наше Помесне Цркве, а на молитви се сабрао веома бројни верујући народ, који је, благодарећи труду игумана светиње о. Јустина и братства, радосно дочекан и угошћен са пуно љубави. Владика Иларион је у празничној беседи истакао да ми заправо нисмо ни свесни колико нас анђели Божији чувају.

Треба да се молимо нашем анђелу хранитељу кога смо добили на крштењу, да не би туговао што не може да нам приђе због смрада наших дела и наших застрањења, рекао је Владика.

Без благодатног покрова св. Архангела Гаврила и Михајла, "не бисмо могли ниједан дан овде да преживимо" указао је Владика, додавши "да не заборавимо нашу старију браћу" јер су они пре нас и створени.

"У тешко време живимо, на тешком месту, али велика је сила Божија" нагласио је Владика Иларион и подвукао да "нема те силе која може да устане против ове благодати око које смо се ми сабрали".

Како сазнајемо од о. Борислава, на празничном бденију је освештана вода, на живоносном источнику, у молитви је такође учествовало монаштво из Црне Горе и Босне и Херцеговине, а у манастир Драганац непрестано пристижу верници.


Извор: Радио Слово љубве