Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Угледајући се на светитеље учимо се науци вечнога живота


У среду, 19. јула 2023. године, када наша Света Црква прославља Светог Сисоја Великог, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Денковац.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали архимандрит Онуфрије, протојереји ставрофори Зоран Крстић, Милић Марковић, Александар Новаковић, Рајко Стефановић, Драгослав Цветковић, протојереј Синиша Раденковић, протонамесник Слободан Савковић, јеромонах Пајсије настојатељ манастира Светог Пајсија, јеромонах Нектарије настојатељ манастира Саринац и ђакон Александар Ђорђевић.

- Светог Сисоја је с правом Црква назвала „Великим“. Он је био велики, на првом месту у вери, у љубави, у молитви, у подвизима, у истрајности. Велики је био у смирењу и послушности, а и како би могао бити другачији када је одрастао и духовно стасао поред Великог Светитеља Светог Антонија. Он се од њега учио, он је њега слушао, све оно што је Свети Антоније Велики говорио он је радио. Он је све то примао у себе кроз смирење, не размишљајући да ли је тај поступак, било који Светог Антонија, исправан или не, рекао је Епископ Јован у беседи. 

На крају Литургије, Епископ се захвалио свима који помажу живот манастира Денковца и тим поводом поделио захвалнице господи Рашку Катићу, Милану Томовићу, Весни и Срђану Станић, Јелени Миленковић, грамате захвалности господи Саши Јаћимовићу, Владимиру Јаблановићу. За посебан труд и несебично старање о манастиру Денковцу, орденом Вожда Карађорђа, одликовао је Господина Александра Ивановића.


Извор: Епархија шумадијска