Type Here to Get Search Results !

Сабор Светог архангела Гаврила – слава вујанске обитељи


У дан када се празнује Црква празнује Сабор Светог архангела Гаврила, у Манастиру Вујну Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин.


Епископу Јустину саслуживали су: секретар ЕУО-а  архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар Светог Архијерејског Синода архимандрит Нектарије (Ђурић), секретар Епископа игуман Манастира Вујна архимандрит Сава (Илић), игуман Манастира Раче протосинђел Герман (Авакумовић), јероманах Иларион (Богојевић), сабрат Манастира Преображења, као и ђакон Стефан Симић.

Манастир Вујан налази се на шумовитој падини, под врхом планине Вујан, на средини пута између Горњег Милановца и Чачка, у атару села Прислонице. Господ је у овом манастиру даривао исцељење Гојку Стојчевићу, потоњем Патријарху српском Павлу, који је у знак захвалности Господу и непознатом светитељу из овог манастира изрезбарио ручни крст. Име планине Вујан и Манастира Вујан, потиче од старе српске речи ујити, вујити или хујити, јер се на планини стално чује звук хујања ветра, који се спушта низ планину преко густе столетне шуме. Иако је данас било кише и хујања ветра, није нас то омело да у радости Свете Архијерејске Литургије прославимо славу ове свете обитељи. Данашњи догађај увеличало је присуство игуманије Манастира Благовештења мати Михаиле са сестрама, игуманије Манастира Сретења мати Нине, настојатељице Манастира Јежевице мати Јоване, сестринстава из Манастира Каменца и Вољавче, као и великог броја верног народа. Појањем Свете Архијерејске Литургије увеличао је  славу протопсалт Иван Трајковић са сестринством Манастира Благовештења.

У току Свете Архијерејске Литургије причестио се велики број монаштва, деце и верног народа. На крају је пререзан славски колач где је Епископ Јустин честитао славу игуману оцу Сави и верном народу. У наставку је послужена пригодна трпеза, у току које се Владика Јустин обратио верном народу пригодном беседом, осврнувши се на сам празник, значај ове светиње и несебични труд вернога народа и младих људи који се труде и долазе на мобе у ову Свету обитељ.


Извор: Епархија жичка