Type Here to Get Search Results !

О примању инославних у Православну цркву: светоотачко сагласје и критеријуми

Нова књига на енглеском језику под насловом On the Reception of the Heterodox Into the Orthodox Church: The Patristic Consensus and Criteria (О пријему инославних у Православну цркву: светоотачко сагласје и критеријуми) сада је доступна код Uncut Mountain Press.

Питања која се односе на то како примити обраћенике из других хришћанских вероисповести – да ли свете тајне  постоје ван Цркве, када користити икономију и тако даље – спадају међу горућа питања нашег времена, пошто се хиљаде људи годишње обраћају Цркви и мишљења се веома разликују.

Uncut Mountain Press својом новом публикацијом пружа свеобухватан преглед учења Цркве о пријему неправославних обраћеника, са разматрањима одлука донетих на васељенским  и помесним саборима, према светим канонима,  светим Оцима и светитељима, источним и западним, из читаве историја Цркве.

Дајемо и преглед књиге:

Шта је Цркви важније од Тајни увођења у органско сједињење и живот у Христу?

Стога је сасвим сигурно од општег значаја да се начин прихватања неправославних заснива искључиво на светоотачком сагласју и критеријумима. Заиста, сам темељ и будућност Цркве зависи од верности једном примљеном животу и вери. Из ових и других разлога ово дело је неопходно штиво за сваког православног хришћанина.

У преко 20 поглавља, са преко 700 референци и 165 библиографских извора, књига с насловом „О пријему инославних у Православну цркву“ маестрално води читаоца почев од јеванђељских апостолских речи кроз векове светоотачког сведочења и историјских догађаја у ум Христов. У истраживање презентовано у овом делу унети су и канони васељенских сабора и Отаца, Апостолски канони, начело икономије, шта  о томе казују: Московски сабор из 1620. и 1666. године, Цариградски сабор из 1484. и Јерусалимски сабор оз 1672. године, Сабор тројице патријараха 1755. године, какво је стање еклисиологије после 17. века, сведочење савремених светих људи и др.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com