Type Here to Get Search Results !

Византијске иконе уклоњене из Украјине изложене у Лувру


Више десетина византијских икона уклоњено је из  једног кијевског музеја у мају ове године. Путујући у специјалном војном конвоју преко Пољске и Немачке, иконе су стигле у светски познати музеј Лувр у Паризу, а сада је изложено пет од шеснаест икона.


Нова изложба „Порекла свештеног лика“ отворена је 14. јуна и трајаће до 6. новембра, саопштио је музеј. Збирка обухвата иконе из 6. и 7. века из манастира Свете Катарине на Синају и један микромозаик.

Музеј напомиње да су планови уклањања били у изради од децембра 2022. Иконе су део огромне колекције Националног музеја уметности Бохдана и Варваре Ханенко у Кијеву. На почетку рата у фебруару 2022. музејске збирке су сакривене, а зграда тренутно стоји празна.

Иконе са Синајске горе првобитно је набавио архимандрит Порфирије (Успенски), старешина саборне цркве светог архангела Михаила, за време свог боравка на Синају. Године 1885. оставио их је Кијевској духовној академији. Када су безбожни Совјети дошли на власт, запленили су иконе и поставили их у Антирелигијски музеј. Године 1941. пребачене су у музеј Ханенко.

Убрзо после отварања изложбе у Паризу, у руским медијима се проширила вест да украјинска власт сарађује са Унеском на уклањању моштију и других свештених предмета из Кијевско-печерске лавре, да би их послали у музеје у разним западним земљама. И Унеско и украјински министар културе Александар Ткаченко негирали су било какве такве планове

"Унеско није ангажован у овом склањању, тако да не може коментарисати ову тему, нити лично потврдити ову чињеницу", рекао је портпарол Унеска Том Малар, иако је Ткаченко отворени непријатељ Кијевопечерске лавре и канонске Украјинске православне цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com