Type Here to Get Search Results !

Представници „ПЦУ“ заузели катедралну саборну цркву у Билој Церкви

Око 6 сати ујутро, 10. јула 2023. године, група људи је ушла у порту Катедралне саборне цркве Преображења Господњег у граду Била Церква (Кијевска област Украјине), развалила врата и заузела цркву.


Како је саопштило Одељење за информисање и образовање Украјинске православне цркве, позивајући се на информације из Билоцерковске епархије, батинаши  су прво разбили дрвена врата, а затим три сата разбијали метална врата. Епархија је саопштила да су у отимању цркве учествовале присталице ПЦУ. Отмицом је руководио „клирик“ ове расколничке структуре Николај Гопаинич, који је и градски посланик.

Телеграм канал „Патрола“ на „Првом козаку“ обавештава да је друга група људи блокирала улазну капију и уз употребу физичке силе није пустила парохијане и порту. Очевици су такође рекли да су током отимања цркве представници ПЦУ сломили руку вернику Украјинске православне цркве у порти саборног храма. Истовремено, полиција је била или неактивна или је помагала да се потисну парохијани који су дошли у цркву када су сазнали да је нападнута.

Николај Гопајнич је око 9 сати ујутру објавио снимак на којем се види да је дошло до заплене Преображенске саборне цркве.

Митрополит билоцерковски и богуславски Августин назвао је инцидент безакоњем и истакао да верници неће одступити и да ће бранити своје светиње. Изразио је наду да ће се Господ снисходити на смирење и молитву православних хришћана.

Епархија се не слаже са одлуком градског савета да се храм уступи ПЦУ, и предмет се тренутно разматра на суду. Међутим, представници расколника, не чекајући пресуду, силом су заузели ову саборну цркву.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru