Type Here to Get Search Results !

Илиндан у Илијашу; богослужио Митрополит Хризостом


Дан успомене Светог пророка Илије ове 2023. године посебно величанствено је прослављен у Илијашу код Сарајева. Разлог томе лежи у чињеници да је парохијски храм посвећеном том празнику Илије генерално обновљен.


Постојећи храм је грађен од 1879. до 1881. године. У више наврата је обнављан, али никада тако стручно и генерално као у периоду 2022-2023. године за време свештеника Божидара Тановића, Одбора за обнову на челу којег је г. Миленко Зупур и Црквене општине Илијаш чији је оредседник г. Велимир Крајшумовић. Све је то урађено трудом и залагањем честитих људи Илијаша, данас расељаних по читавом свету.

Прослава је почела свечаним дочеком Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома који је служио свету архијерејску Литургију и освештао обновљени храм. Саслуживали су: протојереји-ставрофори Јеремија Старовлах, Јадран Даниловић и Предраг Масал, протојереј Зоран Перковић, протонамесник Бојан Зекић, јереји Немања Лакић, Дражен Делић и Томислав Пајeвић, ђакон Вукота Вишњевац и јерођакон Тихон Дувњак.

Након свете литургије Високопреосвећени Митрополит је јавно похвалио рад пароха илијашког јереја Божидра Тановићаи и за његов примеран црквено-пастирски рад и добро сведочанство пастира Цркве унапредио га у достојанство протојереја.

У наставку је славља обављена трократна литија око светог храма, благословљени су славски дарови и уручена одликовања и архијерејске похвалнице заслужнима за историјску обнову храма.


Извор: Митрополија дабробосанска