Type Here to Get Search Results !

Српски црквени музеј у Сентандреји о рестаурацији иконе Умиљеније


Српски црквени музеј у Сентандреји је известио о рестаурацији иконе Богородица са Христом (Умиљеније), рад зографа Митрофана (иконописац Нестор?), око 1764. године. 


Рестаурација иконе је урађена почетком 2023. године. Дрвени носилац је био у добром стању, а осипање бојеног слоја је било незнатно. Преслика је било само спорадичнo, па је требало извршити само скидање оксидираног лака и чишћење сликане површине. Икона је нова аквизиција Српског црквеног музеја, а рестаурацију је обавила, као свој лични прилог унапређењу Музеја, дугогодишња сарадница рестаураторка Николета Седеркењи.

Зограф Митрофан је био светогорски монах, родом Грк са острва Хиоса који је у Мађарску дошао 1764. године на позив игумана манастира Српског Ковина Исаија Стефановића, да би добио посао живописања манастирске цркве. На икони је Богородица представљена са малим Христом који је главу прислонио мајчином образу и десницом додирује њено лице. Истовремено Богородица десницом придржава испружену ногу малог Христа. Саосећајни благи изрази лица Богородице и Христа преплићу се са нежним, а у исти мах и динамичним и одмереним покретима.

Зограф Митрофан, боравећи у Мађарској са својим помоћником Нестором, насликао је више икона за потребу приватне побожности, па између осталог и једну икону Богородице Тројеручице. Он је био повезан и са манастиром Хиландаром, њему се приписује иконостас у параклису Светог Димитрија.

Рестаурација иконе је урађена почетком 2023. године. Дрвени носилац је био у добром стању, а осипање бојеног слоја је било незнатно. Преслика је било само спорадичнo па је требало извршити само скидање оксидираног лака и чишћење сликане површине.

Икона је нова аквизиција Српског црквеног музеја, а рестаурацију је обавила као свој лични прилог унапређењу Музеја, дугогодишња сарадница, рестаураторка Николета Седеркењи.


Извор: Епархија будимска