Type Here to Get Search Results !

Пољска: Завршен други годишњи Светски сабор православне омладине

Већ другу годину заредом млади православни хришћани из целог света окупили су се у Супрасалској академији у манастиру Благовештење да би учествовали на Супраслу 2023: Светски сабор православне омладине  од 10. до 18. августа.


Догађај је привукао преко 140 пријава од којих је 70 одабрано, и то из Пољске, Италије, Мексика, Француске, Албаније, Финске, Аустралије, Сједињених Држава, Канаде, Грчке, Немачке и многих других земаља. Овогодишњи учесници су представљали 10 светских аутокефалних православних Цркава. Скуп је организовала недавно основана Светска заједница православне омладине Супрасла, која настоји да пружи место и услове за православну омладину да прослављају своју заједничку веру у Исуса Христа, деле своју културу и животе, подржавају и охрабрују једни друге молитвом и дружењем.

Овонедељни догађај је истраживао тему „Сведок светлости“ (Јн. 1,7) кроз радионице и предавања која су нудили говорници из Уједињеног Краљевства, Србије, САД, Румуније, Белорусије и Пољске. „Овогодишњи скуп је био јединствен по томе што су учесници не само учествовали у предавањима и радионицама духовне и б огословске природе, већ су два дана манифестације била посвећена мини курсу обуке лидерства младих“, рекао је господин Давид Сцејбут, помоћник  директора овог скупа

Протојереј Џон Бер, професор хуманистичких на Универзитету у Абердину, одржао је низ предавања на тему недеље. Отац Јован је охрабрио учеснике да усвоје ум Светог Писма у свом животу и позвао их да се боље упознају са Светим писмом посвећеним читањем и проучавањем како би могли делатније да „сведоче о светлости“ (Јн.1,7) . Друго главно предавање ове недеље одржала је др Александра Стевановић, научни сарадник Центра за научноистраживачки рад Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, на тему Православље и вештачка интелигенција. Својим предавањем и секундарном радионицом Стевановићева је истраживала суптилне везе између вештачке интелигенције и православља, изазове и могућности које вештачка интелигенција поставља духовном животу и шта значи бити човек у свету вештачке интелигенције.

Остале радионице и презентације о ефективном лидерству, православљу и животу, екологији, византијском појању и стварању православних медија одржали су Пјотр Михалчук и Изабела Сендерачка, чланови Супрасалског тима за обуку лидера, Пољска; Теодора Паул, Румунија; Мајкл Азар, САД; Евгениј Лобанов, директор еколошких иницијатива Супрасал, Белорусија;  док су троје њих одржали практичну радионицу о производњи сира.

Врхунац програма било је извођење оригиналне представе засноване на животу свете Марије Париске под називом „Ниједном не може бити број“, у извођењу локалне аматерске позоришне групе, у режији Жоане Трок, Пољска. Живот Свете Марије и фокус представе на избеглички живот у Француској тридесетих година прошлог века био је посебно потресан с обзиром на садашњу светску избегличку кризу. Представа је оставила код учесника жељу да делују у својим локалним и регионалним заједницама.

Сваки дан сабрања почињао је и завршавао се молитвама и духовним размишљањем у манастирској саборној цркви, које је предводио духовник скупа јереј Теодор Сване из Норвешке, кад су молитве и песме читане и певане на више језика. Имало је много тога да се цени у вези са Супраслом 2023, али оно што је најважније било је почетак и завршетак сваког дана молитвом“, рекао је Зоран Матић из Београда. „У овоме смо се подсетили саборног приступа Православља: прво богослужења, па радионице, па увече благодарења за надахнуће које нам је дао Бог.“

Учесници Сабора обавили су и годишње поклоничко путовање на Свету гору Грабарку за празник Преображења Господњег, придруживши се хиљадама поклоника последњег дана петодневног пешачког поклоничког путовања носећи крст који је осликала учесница скупа Нина Мисијук. Након бденија за празник, митрополит варшавски и све Пољске Сава се састао са учесницима како би им честитао учешће на скупу. Током обраћања охрабрио их је да остану верни и упорно раде за раст и наставак Христове мисије у својим заједницама. Омладина је Његовом Блаженство поклонила урамљену мајицу специјално направљену за скуп и потписану од стране свих учесника.

„Била је срећа што смо поново могли да будемо домаћин другог годишњег Светског сабрања православне омладине овде у манастиру Благовештењу и у Супраслској академији“, рекао је протођакон Јосиф Матусијак. „Овим и другим догађајима које ћемо организовати, Супрасал има за циљ да се манастир и академију учини местом где се православна омладина из целог света може сусрести, заједно стварати пројекте и подстицати једни друге да наставе ходећи путем Исуса Христа“.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com