Type Here to Get Search Results !

Изјава патријарха Кирила поводом осуде митрополита тулчинског и брацлавског Јонатана


Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил издао је саопштење у вези са осудом митрополита тулчинског и брацлавског Јонатана.


Градски суд у Виници донео је 7. августа пресуду епархијском архијереју Тулчинско-братславске епархије Украјинске православне цркве, митрополиту Јонатану (Јелецком).

Овој безаконој одлуци претходили су многи покушаји притиска на владику Јонатана, који је упркос свему остао веран својој Цркви и сабраћи у вери Христовој.

Лично познајем митрополита Јонатана из година његовог студија и рада на Лењинградској духовној академији. Још крајем осамдесетих година прошлог века њега су  безуспешно покушали да застраше органи државне безбедности једне атеистичке државе. А њихови следбеници, савремени борци са Црквом Христовом, наставили су ово срамно дело, доневши неправедну пресуду. Остарели и тешко болесни епископ, познати црквени композитор у православном свету, осуђен је на 5 година затвора уз одузимање имовине под апсурдним оптужбама, као што су и „радње у циљу насилне промене или рушења уставног поретка или преузимања државне власти“ , као и „задирање у територијални интегритет Украјине“.

Све ове оптужбе су апсолутно ништавне, а такозвана доказна стредства су фалсификована. Његово Високопреосвештенство Јонатан, као и сва Црква, моли се за мир, позива на духовно јединство народа, а такође брани права Украјинске православне цркве, осуђујући канонску неправду раскола. За то је и осуђен.

У овој судској одлуци диктираној мржњом према Украјинској православној цркви видимо још један акт еклатантног кршења верских слобода, пример прогона вере.

Још једном позивам светску заједницу, верске и политичке функционере, организације за људска права да обрате пажњу на циљану политику украјинских власти усмерену на уништење Украјинске православне цркве, на наставак некажњеног прогона њених архијереја и клирика, монаштва и лаика.

Прес служба Патријарха московског и све Русије


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru