Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Дужни смо да на благослов Божји узвратимо уздарјем

На празник Светог пророка Илије Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је свету архијерејску Литургију поводом храмовне славе у селу Доња Трепча код Чачка.


Преосвећеном Епископу саслуживали су: протонамесник Александар Суботић парох пријеворски, протојереј Душан Ћурчић, старешина Храма Вазнесења Господњег у Чачку; протојереј Милорад Величковић, парох при Храму Успења Пресвете Богородице у Мојсињу, као и ђакони Стефан Медар  и Стефан Симић.

Након прочитаног одељка из Светог Јеванђеља у својој пастирској беседи сабранима се обратио Владика Јустин. Он је истакао живот старозаветног угодника Божијег Илије, како тропар наглашава, чудесног и силног претечу другог Христовог доласка.

-Пророк Илија био је човек као и ми, али човек који је имао ревност за Истину и чување светиње. Живео је у периоду IX века пре Христа, у времену када је род израиљски био у тами и чекао да дође зора, што се и испуњава девет векова касније Христовим доласком. Пророк тешко подноси отпадништво изабраног народа од истинитог Бога, онога Бога који је народу обећао Царство. Повлачи се у пећину где почиње усрдније да се моли Богу на народ. У неким моментима постаје и малодушан, али га Господ теши и укрепљује у вери. На послетку, пророк помазује цареве, бира свог наследника- пророка Јелисеја (коме баца свој огртач као благослов) и огњеним кочијама бива вазнет на небеса, подсетио је Владика присутне на житије Божијег пророка Илије.

Преосвећени је нагласио пример овог дивног пророка, који би требало да послужи свима нама за углед усрдне молитве и ревности за истинитог Бога

– Господ охрабрујући пророка Илију некада, охрабрује и нас данас да издржимо у овом свету. Дужни смо да на благослов Божији узвратимо уздарјем и да Њему нешто принесемо. На примеру овог пророка остаје нам да видимо шта је светлост, а шта тама, и да испунимо Господње речи: „Упознајте Истину и она ће вас ослободити“.

Посебну радост овом евхаристијском сабрању дало је рукоположење ђакона чачанског Стефана Медара у чин презвитера Цркве Божије.

Након Свете Литургије и причешћивања великог броја народа у заједничкој Чаши, уследило је резање славског колача и трпеза љубави која је приређена за све присутне, а на којој се здравицом обратио домаћин ове литургијске заједнице протојереј Милорад Величковић. Он је том приликом заблагодарио Епископу Јустину који је благоизволео да дође на храмовну славу и донесе благослов овом месту и његовим становницима.


Извор: Епархија жичка