Type Here to Get Search Results !

Северни Ирак: Освећена нова катедрала Асирске патријаршије у Ербилу


Асирска црква Истока жели да поврати упориште у својој земљи порекла, у Ираку.


Нова патријаршијска катедрала Асирске цркве од Истока свечано је отворена за викенд у северној ирачкој метрополи Ербилу. Прослава је имала висок симболички значај. Изградњом нове катедрале Асирска црква од Истока се нада да ће повратити упориште у земљи порекла. Седиште Патријаршије је тек пре неколико година премештено из САД назад у Ирак – у Анкаву, хришћанско предграђе Ербила.

Ербил је главни град аутономне области Курдистан. Прослави је присуствовао њен председник Нечирван Барзани. Патријарх Мар Ава захвалио је курдској влади на подршци коју пружа хришћанским заједницама у Курдистану. Истакао је значај дијалога и доброг саживота између етничких група и религија. Исто тако Барзани: „И даље смо одлучни да одржимо и ојачамо наш саживот како би он могао да настави да расте“, цитира га новински портал „rudaw“. У прослави је учествовала и мала делегација аустријске фондације „Про Оријенте“, која се тренутно налази на северу Ирака.

Црква од  Истока, која се често назива и "Асирска црква", сеже до Цркве древног Персијског царства у Месопотамији и достигла је највећи географски обим од свих хришћанских Цркава у средњем веку путем Путева свиле. Данас само око 400.000 верника на Блиском истоку (Иран, Ирак, Сирија, Либан), али и у Европи, Северној Америци, Аустралији и Индији, припада овој независној Цркви. Халдејска католичка црква настала је од Асирске цркве Истока у 16. веку када се део епископата придружио Риму и ставио се под папу. Халдејска црква је тренутно далеко највећа црква у Ираку.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at