Type Here to Get Search Results !

Митрополиту Онуфрију забрањен улазак у Доњу лавру


Украјинске власти затвориле су Доњу лавру за све посетиоце пре више од недељу дана. Сада је приступ дозвољен само монасима и манастирским службеницима који су на посебном списку. Неки монаси не могу да напусте територију Лаврем јер им иначе неће бити дозвољен повратак.


Штавише, самом митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију није дозвољен улазак у Доњу лавру, рекао је сајту Страна Његово Високопреосвештенство митрополит нежински Климент, начелник Синодалног информативно-просветног одељења.

Према Митрополитовим речима, само монашко свештенство налази се на списку Националног резервата/Парка, према којем полиција дозвољава или забрањује улазак у манастир. Богослови који се школују на територији Лавре и друго монаштво нису на списку. Дакле, ако напусте манастир, неће им бити дозвољено да уђу.

„Нису нам објаснили на ком закону ово заснивају“, прокоментарисао је Мет. Климент.

„Такође, приступ на територију Лавре је забрањен и предстојатељу УПЦ митрополиту Онуфрију и канцелару УПЦ митрополиту Антонију“, додао је м итрополит Климент.

Тако је Његовом Блаженство забрањен улазак у своју резиденцију на територији манастира. Подсетимо се да су прошле недеље о. Аврамију, једином монаху Лавре који је отпадник од Цркве због обећаног игуманског положаја у расколничкој „Кијевопечерској лаври“, дали кључеве од ње и снимљен је како улази у трезхиденцијумитзропоплита Онуфрија.

Митрополит Климент је такође навео да упркос чињеници да Национални резерват Кијевско-печерске лавре већ шест месеци проглашава раскид закупа са УПЦ, све рачуне за комуналне услуге и даље плаћа Црква. Он је такође открио да је полиција блокирала приступ складиштима хране на територији манастира.

За посетиоце, а самим тим и за митрополита Онуфрија, сад остају отворене само цркве светог Агапита Кијепочерског и светог Сергија Радонешког.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com