Type Here to Get Search Results !

Опело и сахрана митрополита токијског Данила


Опело и сахрана новоупокојеног предстојатеља Јапанске православне цркве служени су у Токију прошле недеље.


Митрополит токијски и свег Јапана Данило, који је 23 године служио као предстојатељ аутономне Јапанске цркве, упокојио се у Господу 10. августа после дуге болести.

Његово тело је 15. августа положено у Саборном храму Васкрсења Христовог у Токију, а наредног дана Божанску Литургију су служили архиепископ сендајски Серафим, местобљуститељ митрополитског престола, и локално свештенство, саопштава Одељење за спољне црквене послове Московске патријаршије.

Архиепсикоп Серафим је сутрадан поново служио Литургију, током које је саучешће Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила прочитао протојереј Николај Кацубан:

„Његов избор на првостолни трон Јапанске православне цркве био је чин Божанског промисла. Никада не тежећи за високим положајем или почастима, он није очекивао да ће бити уздигнут на узвишену првопрестону службу и смирено је прихватио. Током година свог архипастирског служења митрополит Данило је много учинио на успостављању светог Православља у земљи где је свети Николај Јапански изгарао на апостолском делу.

Драге су ми успомене на моје сусрете са митрополитом Данилом и наше заједничке молитве. Моје срце је туговало када сам сазнао за његов покој. Делећи тугу твоју, молим се да Господ наш Исус Христос, васкрсење и живот (Јн. 11, 25), упокоји душу блаженоупокојеног слуге Свога у месту светлости, окрепљења, месту покоја, одакле су одбегле све болести, уздаси и туга.“

После Литургије тело блаженоупокојеног Данила однето је на Странско гробље у Јокохами, где је и сахрањено, после одслуженог парастоса.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com