Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Рај почиње овде на земљи


„Господе, погледај с неба и види, и посети виноград овај и утврди га, њега кога засади десница твоја“. 


И заиста, промислом Божијим, на виноград Господњи у Трнави код Рашке пројавила се благодат Божија изображена у литургијском заједничарењу којим је предстојао Епископ жички Господин Јустин. Његовом Преосвештенству саслуживали су: Архијерејски намесник студенички протојереј Данило Петровић, парох бреснички јереј Милован Вучковић, парох баљевачки јереј Немања Тимотијевић, парох трнавски јереј Иван Ћурчић, ђакони Стефан Симић и Стефан Милошевски. Радост и лепота евхаристијског славља употпуњени су појањем протопсалта Ивана Трајковића и вероучитеља Ђорђа Радојковића.

У напорима да се обнови и фрескопише своју љубав и доброчинство многи су уткали у овај храм. И заиста, да је Богу све могуће и да Дух Божији дела тамо где хоће – прелеп пример је храм у Трнави. Доживео је своје преображење кроз свеобухватну обнову а потом и фрескописање. Пре почетка Свете Литургије Преосвећени Владика осветио је новоизграђени иконостас, фрескопис, као и палионицу свећа. У току Свете Литургије Архијерејским граматама у овом надасве Светом делу одликовани су: Општина Рашка – у чије име грамату је примио њен председник Немања Поповић, затим Милун Радосављевић, Аранђел Белобрковић, Првослав Минић, Божидар Марковић, Ангелина Харел, Ранко Деспотовић, Драгомир Видић, Славко Нићифировић, Негослав Станишић, Јелена Чуповић и Марко Вујанац.

На предлог Његовог Преосвештенства Епископа жичког господина Јустина, Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве доделио је високо одликовање – орден Светог краља Милутина у знак признања за изузетно залагање и исказано ктиторство и доброчинство приликом обнове и фрескописања храма Успења Пресвете Богородице у Трнави као и приликом изградње црквене сале у селу Плешин – господину Стојадину Максовићу из Београда.

Сабраном верном народу, речима архипастирске беседе обратио се Преосвећени Владика:

– Онога момента када пожелимо да будемо синови Светлости и када пожелимо да имамо моћ овде у овоме свету и да можемо да победимо: све недаће, све опасности, све замке, све сплетке онога ненавидника, онда Господ Бог долази: у срце наше, у душу нашу, у ум, у вољу, и бива нам Бог. А када нам је Он Бог, ту нема смрти, ту нема жалости – ту је вечна радост. Још овде на земљи… Јер како кажу свети Оци: Рај почиње овде, на земљи. За онога који има љубави који је у Богу, он схвата шта је овај свет. Зна да у свету има зла, али он неће то зло. Он хоће Бога, хоће Истину, хоће спасење…

Сабрање је настављено за трпезом љубави, где је Епископ Јустин благоизволео да надлежног пароха трнавског одликује звањем протонамесника за делатни рад на провереној му њиви Господњој.


Извор: Епархија жичка