Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Нема већег смисла него да живимо посвећени Господу


„Колико год да живимо паметно и побожно, предавање неком греху може да поништи сву нашу доброту“, Епископ Исихије.

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије служио је у понедељак 11. септембра 2023. године, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. Тумачећи јеванђељску причу у којој је описано Претечино страдање, Владика је истакао да је то најстрашније убиство, ако се изузме убиство Месије Спаситеља.

„Свети Јован Крститељ се назива Претечом и читава његова појава и све што је чинио и што му се догађало, јесте оно што је претходило домостроју спасења који је Господ преузео на себе за род људски. Тако је и својим рођењем најавио рођење Месије. Својом проповеђу је учио род људски да се припреми за тај догађај. Ухваћен је, неправедно затворен и осуђен, а на још страшнији начин убијен“, рекао је Преосвећени, додавши да је Јованово страдање најузвишеније страдање. „Нема већег смисла него да живимо посвећени Господу… да свој живот упознајемо кроз њега“, подвукао је ваљевски архијереј.

У Светом писму постоје две рођенданске прославе које су се завршиле злокобно, у Старом Завету фараонов рођендан и Иродова рођенданска прослава у Новом Завету. Анализирајући Иродов карактер, Владика је рекао да је он подвојена личност, а да је Јован разобличио његов грех, пошто је узео жену свога живог брата Филипа. Занимљиво је да је Ирод ипак поштовао Светог Јована, слушао је његове савете, али сав његов грех сажет је у безумној прослави сопственог рођендана, када се заклео да ће испунити сваку жељу Иродијадиној кћерки, која га је својом бестидном игром одушевила и опила. „Колико год да живимо паметно и побожно, предавање неком греху може да поништи сву нашу доброту. Убиство Светог Јована је кобно за Ирода, Иродијаду, али и за све оне који су се слагали са њима. То надилази убиство једног човека. Оно је најава крсног страдања Господа Исуса Христа“, нагласио је Владика, подсетивши још једном да је Свети Јован први мученик цркве, испуњење Старог Завета. „Њему се молимо, њега питамо за савет, вођени њиме у покајању треба да изобличавамо грех у себи који је препрека ка путу за спасење. Уз помоћ Божју да побеђујемо грех, да у покајању и подвигу прилазимо Телу и Крви Господа Исуса Христа. Да се молитвама Светог Претече удостојимо да прослављамо Оца и Сина и Светога Духа у све векове“, закључио је Преосвећени који је и на крају литургијског сабрања подсетио вернике на величину данашњег празника, истакавши да се обавезно пости. Још једном је упозорио да страсти воде у огромне грехове, ако те страсти не сузбијамо и не боримо се против њих.

Епископу Исихију на Светој Литургији саслуживали су протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик; протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први; као и више ваљевских свештенослужитеља, уз појање певнице, а у молитвеном присуству верника.


Извор: Епархија ваљевска