Type Here to Get Search Results !

Украјина: Ове године 350 и више православних парохија пререгистровано у расколничку структуру


Више од 350 парохија канонске Украјинске православне цркве пререгистровано је у расколничку „Православну цркву Украјине“ између 1. јануара и 1. октобра ове године.


На тражење релевантних информација, др Андреј Смирнов, доктор историјских наука Народног универзитета Острошка академија, обавештен је од Државне службе за етнополитику и слободу савести да је пререгистровано 367 парохија, саопштавају из Информативно-просветног одељења Украјинске православне цркве.

Подсетимо, расколничка ПЦУ ужива подршку Цариградске и Александријске патријаршије и Цркава Кипра и Грчке. Међутим, остале помесне Цркве нису признале ту и такву аутокефалну Цркву

Како је објаснио проф. Смирнов, 367 парохија су оне црквене заједнице у којима је не само одржана скупштина верника која би одлучила о преласку из канонске Цркве у неканоснку „ПЦУ“, него су просто пререгистроване код државних органа.

Међутим, познато је да је већина ових „прелазака“ била против воље надлежног свештенства и парохијана (често се одржавају лажне скупштине на којима људи који немају везе са парохијом гласају за излазак из канонске Цркве) и многи су били праћени насилним физичким одузимањем црквеног здања. У Информативно-просветном одељењу напомињу да су полицији поднете многобројне пријаве на покушаје незаконите пререгистрације парохијских одбора и одузимања црквених објеката.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com