Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије суспендовао свештеника који је служио са расколницима и цариградским епископом


Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије донео је 18.10.2023. декрет о суспендовању једног архимандрита који је два пута последњих месеци саслуживао цариградском егзарху, епископу у Кијеву и с расколницима „Православне цркве Украјине“.


У декрету Његовог Блаженства, који је објавио Савез православних новинара, стоји:

„Архимандриту Гаврилу (Анисмов Сергеј Анатољевич)

Нашим декретом од 18. октобра 2023. године, због кршења одлуке Архијерејског сабора Украјинске православне цркве од 13. новембра 2018. године и Ваше свештеничке заклетве, разрешени сте дужности игумана ставропигијалног манастира светог Пајсија Величковског (Севастопољ) и суспендовани сте из свештенства.“

Удружење православних новинара напомиње да је о. Гаврило служио у саборној цркви ап. Андреја у Кијеву са цариградским епископом и расколницима 24. септембра и 15. октобра ове године.

Чувена катедрала светог Андреја је некада служила као главна црква расколничке „Украјинске аутокефалне православне цркве“. Међутим, та јурисдикција је ушла у састав расколничке ПЦУ, и Порошенкова влада је уступила цркву на коришћење Цариградској патријаршији сходно договору о стварању аутокефалне јурисдикције у Украјини.

Епископ Михаило (Анишенко), тадашњи архимандрит, постављен је за цариградског егзарха у Кијеву у јануару 2019. За епископа је хиротонисан  новембра 2020. године.

Како се у  Онуфријевом декрету наводи, Украјинска православна црква не општи са Константинопољом откако је овај упао у канонско подручје УПЦ и тако успоставио конкурентску јурисдикцију и своје присуство.

Решење Архијерејског сабора УПЦ од 13. новембра 2018. гласи:

Архијерејски сабор Украјинске православне цркве сматра неваљаним одлуке Светог синода Цариградске патријаршије од 11. октобра 2018. године у вези са украјинским црквеним питањем, које немају канонску снагу. Конкретно, одлука о успостављању јурисдикције Цариградске патријаршије на подручју Украјине резултат је спекулативног тумачења историје Цркве. А одлука о уклањању анатеме и других црквених забрана са поглавара раскола и признавање ваљаности псевдосвештеничких рукоположења које су вршили док су били у расколу, резултат је искривљеног тумачења православних канона. Историја Православне цркве не познаје примере превазилажења раскола једноставном легализацијом. Доневши такву антиканонску одлуку, признавши расколнике у њиховим постојећим устројствима, Цариградска патријаршија је, поканонимаЦркве, и сама кренула на пут раскола. С тим у вези, евхаристијско општење Украјинске православне цркве са Цариградском патријаршијом тренутно је немогуће и прекида се.“

Удружење православних новинара такође напомиње да је Његово Високопреосвештенство митрополит волински Натанаил раније суспендовао протојереја Александра Колба због учешћа у истојм таквом богослужењу 24. септембра. Он је потом отпао од Цркве и придружио се расколницима.

У септембру је Његова Светост патријарх Кирил суспендовао и архимандрита Кирила Ховоруна због саслуживања код истог цариградског архијереја.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com