Type Here to Get Search Results !

Грчки архијереји изабрали новог митрополита солунског и још 9 епископа


Један број архијереја Грчке православне цркве је недавно отишао у мировину или упокојен. Тако је Архијерејски сабор првог дана последњег заседања јуче, у понедељак, 9. октобра, изабрао 10 нових архијереја, а 10. октобра треба да буду изабрана још тројица.


Најишчекиванији је био избор митрополита солунског. Митрополит Антим (Руса), који је Митрополијом руководио скоро две деценије, отишао је у мировину у августу 2023.године.

Са укупно 73 гласа, за новог митрополита солунског изабран је епископ орепјски Филотеј, викарни епископ Архиепископије атинске, преноси Vima Orthodoxias.

Изабрана су и друга два митрополита:

Архимандрит Серапион Михалакис за митрополита парамитијског;

Архимандрит Иринеј Лафсис за митрополита флоринског;

И шест викарних епископа:

Архимандрит Епифаније Карагеоргос с титулом епископ талантијски;

Архимандрит Игњатије Сотиријадис с титулом епископ салонски;

Архимандрит Павле Кицос с титулом епископ теспијски;

Архимандрит Никодим Ефстатију с титулом епископ скопелски;

Архимандрит Апостол Кавалиотис с титулом епископ танаграски;

Архимандрит Теофил Манцавракос с титулом епископ лакедемонијски;

Архимандрит Христофор Ангелопулос с титулом епископ амфипољски;

* * *

Новоизабрани митрополит солунски Филотеј рођен је 9. јула 1977. године у Халкиди. Прво је студирао на Вишој црквеној школи у Атини (1995-1998), а затим на Богословском факултету Универзитета у Атини (1998-2002). Постдипломске студије уписао је на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну.

16. фебруара 2002. године замонашио се у манастиру Светог Георгија Арма (код села Фила, Евија). 17. фебруара 2002. г. рукоположен је у чин јерођакона од митрополита халкидског Хризостома. Од истог митрополита 19. јуна 2002. г. рукоположен је за свештеника, добивши достојанство архимандрита.

Служио је као проповедник (2002-2009) и генерални архијерејски насмесник (2009-2016) Митрополије Халкиде, Истије и Северних Спорада. Поред тога, радио је на катихези за младе, служећи као катихета и водећи једну од камповских сезона у камповима Митрополије Халкиде у Ровиесу. Од 2014. године је члан Друштва за заштиту деце Халкиде, представљајући Митрополију.

Дипломирао је византијску музику (2000) и био директор и професор у Школи византијске музике Митрополије Халкиде. Предавао је и као професор у специјалним школама Митрополије за вероучитеље кандидате и кампере.

Неколико година је координисао родитељске школе Митрополије Халкиде. Био је члан управног одбора Црквеног сиротишта за дечаке и Културне фондације Свети Тимотеј Еврипоски.

Године 2016. постављен је за секретара Синодалног одбора за црквену просвету и обуку свештенства, а 2018. г. постављен је за првог секретара-писара Светог синода. 21. марта 2019. године, одлуком архиепископа атинског Јеронима, постављен је за главног секретара Светог синода.

11. октобра 2019. године, на предлог Архијереја, изабран је за викарног епископа Атинске архиепископије са титулом бивше Епархије ореојске. Хиротонисао га је 15. октобра 2019. г. у митрополитској катедрали атинској Архиепископ атински, уз саслужење више митрополита.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com