Type Here to Get Search Results !

Украјина истерује Украјинску цркву из Саборне цркве у западној Тернопољској области


Као што је тражила исељење Украјинске православне цркве, са њеним монаштвом, богословима и теолозима, из Свето-Успенске Кијевопечерске лавре, сада држава тражи да Црква напусти свој Саборни храм светог Николаја у Кремењецу у Тернопољској области у западној Украјини.


Државни историјско-архитектонски парк Кремењец-Почајев послао је раније овог месеца захтев, који је потом објавила Тернопољска епархија.

Државни парк напомиње да је његов захтев поткрепљен судским одлукама од 15. јуна и 2. октобра:

„Одлука Привредног суда ... по питању тужбе Државног историјско-архитектонскогпарка Кремењец-Почајев о обавези верске заједнице да Парку врати државну непокретну имовину, архитектонски споменик националног значај — Саборну цркву светог Николаја са конацима из 16.-17. века... с тим што је напуштање заузетих просторија ступило на правну снагу и обавезује.“

Уколико православна заједница одбије да напусти Саборну цркву, Парк ће се обратити органима за спровођење закона да изврше решење суда.

У поруци о протеривању Тернопољска епархија напомиње да се парохијска заједница стара 30 година о цркви, „али, нажалост, држава то није ценила“.

Ово је само још један видА циљане кампање против Украјинске православне цркве, пише епархија, молећи се за протојереја Василија Возњука и парохијску заједницу при  Саборном храму светог Николаја.

На мети власти су и монахиње Богојављенског манастира у Кремењецу.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com