Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић гост Телевизије Храм: Будимо загледани у Христа


Гост Телевизије Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора "Православног мисионара" задужен за односе са медијима.

У оквиру разговора који је водила теолог Миланка Тешовић, новинар и водитељ Телевизије Храм,  катихета Бранислав је говорио о значају Светог владике Николаја и Преподобног Јустина Ћелијског, са освртом на садржај новог 392. броја "Православног мисионара", који је посвећен наведеним светитељима као апостолима српског народа.

- Свети владика Николај и Преподобни Јустин ћелијски су светитељи који су просијали у нашем роду, а који су целокупним својим животом и благословеним делом актуализовали Спаситељеве речи: "Ко хоће замном да иде, нека се одрекне себе, узме крст свој и пође замном" (Мк. 9,34). Они су усрдно и постојано носили свој крст и изнели га до краја, јер су увек и на свакоме месту сведочили Христа и љубав Његову. Ако смо некада колебљиви у ношењу крста или ако некада нисмо сигурни да ли на прави начин корачамо стазом хришћанског живота, погледајмо прекрасни пример светих Николаја и Јустина, који су Богу угодили животом по Јеванђељу. Угледајући се на њих и све светитеље, будимо загледани у Христа и љубављу Његовом победићемо грех у себи, али и све оне слабости и тешкоће којима су обремењена наша нејака духовна плећа, истакао је катихета Бранислав Илић.

Говорећи о делима светих Николаја и Јустина, новосадски катихета је указао да на првом месту њихово житије можемо да сагледавамо као једно велико дело, а касније и све оно што су они написали надахнути благодаћу Божјом. Дела двојице светитеља о којима говоримо непроцењиви су дар свима нама, јер читајући оно што су нам оставили, ми се надахњујемо и утврђујемо у вери, али и добијамо одговоре на многобројна животна питања, поучио је гост Миланке Тешовић.

Катихета Бранислав Илић је подсетио на велики допринос Преподобног Јустина ћелијског у погледу литургијског издаваштва, те подсетио да је преподобни ћелијски старац приредио један од првих превода свете Литургије на српском језику. 

У својству члана уређивачког одбора "Православног мисионара", званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе, катихета Бранислав је изразио благодарност редакцији једине црквене телевизије у нашој помесној Цркви, и осталим црквеним медијима, који посебну пажњу посвећују мисији Цркве, а тако и званичном мисионарском часопису Српске Православне Цркве чији се садржај сваког новог броја представља у свим медијима који делују у оквиру наше Цркве. 

Катихета Бранислав Илић је на крају упутио поруку гледаоцима Телевизије Храм, позивајући их да за једино мерило у свом животу имају Христа, који је једини Пут, Истина и Живот, а да свој живот темеље на светој Литургији која је небоземна реалност у којој предокушавамо радост вечног пребивања у близини Божјој. 


Извор: Православни мисионар