Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Живећи Литургијом живимо Христом


У суботу двадесет прву по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму светог апостола и јеванђелисте Марка у селу Стојник код Сопота.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић архијерејски намесник космајски, јеромонах Серафим (Рикановић) игуман манастира Тресије, протонамесник Горан Јеремић парох сибнички, јереј Филип Јовановић парох раљски, протођакон Иван Гашић и ђакон Бојан Миленовић.

- Сви заједно служимо Литургију са Богом, али са нама саслужују и анђели и арханђели, браћо и сестре. Тако храм, у коме се сабирају верници да би исказали благодарење Господу, постаје обиталиште анђела и арханђела. И када би нам се отворио тај духовни вид видели би смо да је овај храм пун анђела и светитеља Божијих. Зато нам треба, као што рекох, тај духовни хришћански живот, да сагледамо оно што не можемо сагледати нашим телесним очима. Литургија се служи у миру, у миру са Богом, са собом и једних са другима. У миру Господу да се помолимо, тј. са миром. А тај мир, прави мир, јесте једино мир Божији, вишњи мир. Ако смо узнемирени онда нећемо да осетимо дејство благодати Божије које нам се даје управо кроз свете Тајне и свете врлине. Мир који је човек примио као благодатни дар од Бога управо је онај мир који човек поново прима живећи поред Бога, живећи Литургијом, живећи Јеванђељем, живећи Христом. Јер ништа друго не доноси мир нашој души као познање Бога и стицање врлина, рекао је Епископ Јован у беседи. 


Извор: Епархија шумадијска