Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Никола Пејовић: Долазак Патријарха Порфирија у Подгорицу је благослов и радост


Протопрезвитер Никола Пејовић: Велика је радост да се заједно са нашим Патријархом Богу помолимо у подгоричком Саборном храму поводом деценије његовог освећења и да цјеливамо мошти Светог Спиридона Тримитунског


Звучни запис разговора


Његова светост Патријарх српски Г. Порфирије стићи ће сјутра у Подгорицу гдје ће началствовати богослужењима и свечаностима поводом обиљежавања деценије од освећења подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења.

Сјутра у 18 часова биће уприличен свечани дочек Његове Светости Патријарха српског Порфирија и деснице Светог Спиридона Тримитундског Чудотворца у подгоричком Саборном храму, казао је за Радио “Светигора“ старјешина Саборног храма протојереј Никола Пејовић.

“Овај јубилеј можда би био само један у низу годишњиг обиљежавања годишњица Саборног храма да немамо заиста велику духовну радост и благослов да долази Његова Светост Патријарх Порфирије који ће као Патријарх српски први пут служити свету литургију у овом храму. Велика је радост да се заједно са нашим Патријархом Богу помолимо у подгоричком Саборном храму поводом деценије његовог освећења и да цјеливамо мошти Светог Спиридона Тримитунског“- казао је отац Никола. Он је најавио да ће у недјељу 15. октобра у 9 часова Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење више архијереја Српске цркве, као и Митрополита Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарија служити свету архијерејску литургију у Саборном храму у Подгорици.

“Истог дана у 13 часова, Патријарх Порфирије и Митрополит Јоаникије освештаће камен темељац цркве Светога Саве, као и темеље Православне гимназије “Свети Сава” чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром. У 19 часова Патријарх Порфирије ће посјетити Цркву Светог Ђорђа под Горицом, најстарије богослужбено мјесто у Подгорици, у којој је по предању Свету тајну крштења примио Свети Симеон Мироточиви.

Свечана духовна академија поводом 10 година од освећења Саборног храма биће одржана у 20 часова на платоу испред Саборног храма. Бесједу ће одржати Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара“- казао је за Радио “Светигору“ протојереј Никола Пејовић старјешина Саборног храма у Подгорици чију деценију од освећења прослављамо.


Извор: Радио Светигора

Рубрика