Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије служио у ваљевском Саборном храму

У Недељу 21. по Духовима Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог и вршиоца дужности намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља. Богослужење је појањем украсио Хор свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића.


Створивши нам пар ушију, а само један језик да уз помоћ њих општимо међусобно, Господ је нама људима указао да слушамо и разумемо и да штедимо на речима, једна је од поука литургијске проповеди коју је упутио протонамесник Филип Јаковљевић. Данашњи јеванђељски одломак о сејачу и семену (Лк 8, 5- 15) помаже нам да схватимо разлику између слушања и разумевања. Господ Христос прича ову причу својим ученицима, а преко њих и свима нама. Кроз метафорички приказ падања семена на различитим местима, објашњава шта бива са речју Божјом у зависности од људи који је слушају. Наиме, објаснио је отац Филип Јаковљевић, једна четвртина семена пада крај пута, друга на камен, трећа међу трње и последња четвртина пада на плодно земљиште и доноси стоструки род. У пренесеном значењу, често реч јеванђеља Христовог погађа наше уши, али неретко се догађа да маши наше срце и наш ум. 

Ми слушамо, долазимо на Литургије, а преко средстава информисања и интернета доступне су нам разне мисли и поуке. Али, да ли их увек разумемо? Да ли хоћемо да их разумемо или често, када их чујемо, прилагођавамо их себи, нашем расуђивању и нашим аршинима? Постоји прича о човеку који је отишао на небо и видео мноштво ушију. На питање:“Одакле те уши ту?“, добио је одговор:“То су уши оних који су редовно ишли на Литургије, слушали реч Божју, али ништа више од тога нису учинили. Само су се њихове уши спасиле. Ово је поука да је потребно реч Божју разумевати, а не прилагођавати себи- истакао је проповедник.

Подсетивши на позив на покајање, којег упућује Свети Јован Претеча, означавајући почетак новозаветне историје, протонамесник Јаковљевић је указао да људи кад дођу на исповест неретко уопштено наводе оно шта су чинили, не надневши ум над својим животом и не сагледавши себе како треба. Често чујемо да треба да бранимо православље, што је величанствен позив, али не разумемо на који начин би то требало чинити.

Да ли бранимо православље када осуђујемо другога који није у праву? Да ли бранимо православље када смо кивни и љутити, када своју мисао намећемо другоме или бранити православље значи бранити га својим животом? Бранити га сузама за своје грехове, исповешћу, подвигом, ревношћу… То јесте много теже, али једино је спасоносно. Драга браћо и сестре, ко има уши да чује, нека чује- закључио је протонамесник Филип Јаковљевић проповед Спаситељевом поруком, илити позивом хришћанима да реч Божју слушају и по њој живе.

На крају Свете Литургије, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије је благословио верни народ и честитао празник Светог Лонгина Сотника, римског легионара, који је благодаћу Божјом препознао Господа Христа. Он нас учи, ако имамо уши, да чујемо и да је Господ у свакој ситуацији међу нама, а на нама је да будемо боготражитељи, поручио је Владика Исихије.


Извор: Епархија ваљевска