Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил и митрополит Николај РЗЦ упутили поруке поводом претреће забране Украјинске цркве


Посланици украјинског Парламента гласали су 19. октобра 2023. са 267 гласова за и 5 гласова против за предлог закона који позива на забрану било које верске организације која је повезана са Русијом.


У јануару ове године Државна служба Украјине за етничку политику и слободу савести изјавила је да, иако је Украјинска православна црква у потпуности одана Кијеву, и иако је изменила свој Устав у мају 2022. како би уклонила сваку везу са Московском патријаршијом, она остаје у саставу Московске патријаршије према документима Руске православне цркве.

Дакле, иако у Правном одељењу УПЦ наглашавају да је јуче било прво читање предлога закона, а да процедура захтева друго читање пре него што релевантни предлог закона ступи на снагу као закон, јасно је да посланици Врховне раде имају сву намеру да забране Цркву својих сународника Украјинаца.

С обзиром на ту тешку ситуацију, Његова Светост патријарх Кирил је поново апеловао на предстојатеље помесних православних Цркава и других Цркава и међународних организација да бране права Цркве. А Његово Високопреосвештенство митрополит Николај, Првојерарх Руске православне заграничне цркве, упутио је писмо подршке Његовом Блаженству митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију.

Патријарх Кирил је у својој поруци предстојатељима помесних православних Цркава и верским личностима истакао:

„Без јасног дефинисања појма ове „припадности“, поменути предлог закона овлашћује Државну службу Украјине за етнополитику и слободу савести, на челу са особом која је непријатељски настројена према Украјинској православној цркви, да суди у сваком конкретном случају. Ово тело, руководећи се никоме познатим критеријумима, провешће такозвану религијску студију, на основу чијег закључка ће бити донета судска пресуда. Не треба бити правник да би се схватило да предложени нацрт закона отвара врата свим врстама злоупотреба...

Иницијатори и присталице усвајања овог закона у Украјини — високи државни функционери, посланици Врховне раде, радикални политичари и јавне личности — не крију да је закон усмерен против највеће верске заједнице у Украјини и да има за циљ да елиминише Украјинску православну цркву као централизовано устројство, као и све њене епархије, парохије и манастири појединачно…

Усвајању овог закона претходио је читав низ мера против канонске Цркве у Украјини: клеветничка антицрквена кампања у националним медијима, заплене цркава уз употребу грубог насиља над свештенством и верницима, покретање многобројних фиктивних кривичних случајева, притисак на епископат од стране специјалних служби, покушаји да се заузму колевка руског монаштва — Свето-Успенска Кијевопечерска лавра и други велики манастири са принудним исељавањем њихових житеља, као и талас принудног затварања од стране локалних власти цркава Украјинске православне цркве, забрана њених богослужења, одузимање земљишних парцела које заузимају њени манастири, цркве и светиње.“

Према Његовој Светости, проглашење верске организације, која уједињује многе милионе следбеника, хиљаде заједница и стотине манастира широм земље, нелегалном, „ставља украјинску државу у ранг са најзлобнијим антирелигијским режимима из прошлости”.

Сверуски патријарх упутио је слично писмо појединим функционерима и представницима у УН и ОЕБС-а, апелујући на њих да „предузму све могуће мере да спрече наставак масовног кршења верских права верника Украјинске православне цркве, међу којима и да разговарају о тренутној ситуацији у оквиру дневног реда организације коју воде, да припреме специјализоване извештаје и пошаљу специјалне мисије да утврде чињенице.”

Патријарх Кирил и други архијереји из више помесних Цркава упутили су више таквих апела, али до сада безуспешно. На пример, апел Његове Светости католикоса-патријарха грузијског Илије цариградском патријарху Вартоломеју да дигне глас у одбрану прогоњене УПЦ.

* * *

И митрополит Николај је уверио украјинског предстојатеља Онуфрија у усрдне молитве верника Руске православне заграничне цркве:

„Ваше Блаженство, Владико!

Сазнавши за усвајање у првом читању закона број 8371, који предвиђа забрану деловања Украјинске православне цркве на територији Украјине, хитам да Вам изразим нашу љубав, подршку и саосећање. Овај предлог закона показује недостатак верских слобода у земљи познатој по својој побожности и циља на већину њених верских грађана и бранитеља.

Стојећи пред Курском-коренском иконом Богородице „знаменаја“, моштима светог Јована (Максимовича) Чудотворца и другим светим местима, усрдно се молимо у ове дане жалости за снагу за Вас, за Вашу браћу архипастире, пастире, монаштво и верну паству Украјинске православне цркве.

Молимо се и за просветљење прогонитеља који су изгубили трезвеност. Наиме, садашња ситуација Украјинске православне цркве подсећа на догађаје од пре сто година, када су неки у православном свету, окрећући се од законите јерархије прогоњене Цркве, подржавали „Живу Цркву“ заједно са тзв. атеистима.

Молимо се, надамо се и верујемо да ће сећање на Новомученике и Исповеднике 20. века уронити у душу сваког од нас православних хришћана, помажући нам да у овим тешким временима следимо пример вере и верности жртава, а не да будемо на страни прогонитеља.

Молитвено придружујући се Вама, од срца желим Вашем Блаженству и свој Украјинској православној цркви с Вама на челу свемоћну силу Божју и свако добро! Просећи Ваше свете молитве, остајем верни брат и саслужитељ Вашег Блаженства,

+ НИКОЛАЈ

митрополит источноамерички и њујоршки

Првојерарх Руске заграничне Цркве


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com