Type Here to Get Search Results !

Сабрање у манастиру Преподобне мати Параскеве у Беркасову


Уочи прослављења Преподобне мати Параскеве, у четвртак 26. октобра 2023. године, у манастиру Петковици код Беркасова, Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, уз саслужење протојереја Милана Пршића, старешине Николајевске шидске цркве и Николе Гвозденовића, старешине храма Преподобне мати Параскеве у Шидским Бановцима, као и епархијског ђакона Горана Власца. 


У Евхаристијском слављу молитвено су учествовали и високопреподобни архимандрит Макарије, настојатељ манастира Привина Глава, и протојереј-ставрофор Мирослав Јосимовић, парох манђелошки, који је затим саслуживао на парастосу и освећењу споменика.

Богослужење је улепшало складно појање сестринства овог манастира, предвођеног високопреподобном игуманијом, мати Анисијом. После литургијског сабрања и одслуженог парастоса блаженопочившем архимандриту Гаврилу, о овом истакнутом духовнику беседио је Преосвећени Господин Епископ, подсетивши присутне на „његово чудесно путешествије од Америке, преко Руске Заграничне Цркве до коначног одредишта – манастира Преподобне мати Параскеве у Беркасову“.

„То је духовник кога су сви упознали, али и он је упозно свакога од вас ко је долазио у манастир. Својим речима и делима, молитвом у првом реду, био је неуморан у ходу за Христом и духовно се старао за сестринство и верни народ да узрасту у меру раста Христовог“, том приликом је рекао Преосвећени Епископ Василије.

Након чина освећења споменика, богоугодни разговори о старцу и духовнику Гаврилу настављени су за трпезом љубави, уприличеном трудом сестринства беркасовачке монашке обитељи.


Извор: Епархија сремска