Type Here to Get Search Results !

Патријарх Теодор служио Чин призива Светог Духа у патријаршијској школи у Александрији

Папа и патријарх александријски и све Африке Теодор II началствовао је 8. октобра 2023. године Божанском Литургијом у манастиру Светог Саве Освећеног, након чега је одслужио чин призива Светог Духа у Александријској патријаршијској школи „Свети Атанасије“ на почетку нове академске 2023-2024. године.


У свом кратком говору Патријарх је упутио очинске савете и благослов младим афричким студентима, које је уверио да ће лично водити рачуна о њиховом даљем школовању и будућој свештеничкој служби по завршетку школовања и повратку у родни крај.

Он је такође захвалио директору школе архиепископу Исаку Цапоглу и професорима на марљивом и савесном раду са  студентима, „који су будућност наше Цркве на континенту будућности, континенту православља, у многострадалној Африци“, како је нагласио Патријарх.

Призиву Свеог Духа присуствовали су епископ пелусиотски Нарцис, патријарашки комесар александријски и Тамијат Герман, старешина манастира Светог Саве, капетан грчке морнарице Константин Варуксис, официр за везу Грчке морнарице са египатском морнарицом, професори, председници и представници грчких удружења и институција Светог града.

Историјска Патријаршијска школа у Александрији  је успостављена током школске 2007-2008, након 470 година, како би се изнедрила аутохтоне кадрове  мисионарског рада Патријаршијског трона. Током двогодишњег студија студенти, који потичу из различитих афричких земаља и у потпуности су стипендисти Патријаршије, похађају курсеве из богословља, здравства, тропске пољопривреде, информатике, педагогије и грчког језика.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com