Type Here to Get Search Results !

„Нећу напусти своју паству, умрећу достојанственом смртћу ако је то моја судбина—Архепископ у Гази


Његово Високопреосвештенство архиепископ тиверијски Алексије из Јерусалимске патријаршије одлучан је да, упркос очигледној опасности, остане са својом паством у Гази. Он се нада да ће им својим присуством доносити наду.


„Све док постоји бар један хришћанин на територији Газе, ја нећу нигде отићи, јер могу да будем нада за њих, па ћу остати у овој области која верује у мене. Ако умрем, имаћу достојанствену смрт као своју судбину!” рекао је Архиепископ, преноси Orthodoxia News Agency.

„Ово је наша отаџбина“, рекао је раније Његово Високопреосвештенство у коментару добротворном фонду Свештени орден Светог Георгија. „Нећемо је напустити. Наша судбина је са Христом, и ми прихватамо шта год Он допусти, било да живимо или умремо... Христос се стара о нама!“

Уз неуморну бригу архиепископа Алексија, древни манастир светог Порфирија у Гази, захваћен унакрсном ватром, претворен је у склониште за стотине локалних становника, без обзира на њихову веру.

„Овде живимо овај дан, нисмо сигурни да ли можемо преживти наредну ноћ. Али оно што олакшава наш бол јесте смирен и топао дух свих наоколо“, каже Вала Собех, палестински муслиман чија је кућа срушена. Собех казује да добија „огромну подршку од свештеника и других људи у цркви који неуморно волонтирају даноноћно као би помогли расељеним породицама“.

Црква је до сада углавном остала неоштећена, а богослужења се у њој и даље одржавају, иако је јуче 17. октобра бомбардована болница удаљена само 600 метара од манастира, убивши најмање 800 људи.

Избеглице су добродошле у цркву до краја рата, а архиепископ Алексије је лично присутан, помаже онима који су изгубили све.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com