Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Наш задатак је да се не бојимо, већ да се руководимо љубављу


Свети великомученик Димитрије Мироточиви свечано и молитвено прослављен је у Манастиру Згодачици кроз свету архијерејску Литургију коју је служио Његово Преосвештенство Епископ  жички Господин Јустин, а којем су саслуживали: секретар  ЕУО-а  архимандрит Дамјан (Цветковић), архијерејски намесник жички Саша Ковачевић, игуман згодачички протосинђел хаџи Стефан (Чкоњевић),  јеромонах Иларион (Богојевић), владичански ђакон Стефан Симић и јерођакон Теофан (Пауновић). 

Светој Литургији присуствовао је и протојереј Жељко Филиповић, старешина Покровске цркве у Чукојевцу, као и  протојереј Владимир Стефановић, ужички парох. Света архијерејска Литургија обогаћена је присуством верног народа, као и присуством игуманије Манастира Каменца, мати Марине са сестрама, игуманије Манастира Сретења, мати Нине са сестрама, као и сестринством  Манастира Вољавче. Господа и Светог Димитрија за певницом су усрдно и милозвучно прославили протопсалт Иван Трајковић и хор Светог Николаја Жичког.      

- Свако удаљавање од Распетога истовремено је добровољно одстојање у односу на Светлост и Истину, које ће за последицу имати потамњење иконе Божије (образа Божијег у човеку) и понирање у свет духовне таме и духовног ропства страстима и огреховљеној вољи. У своје време Господ је упозорио ученике да ће, идући за Њим, бити гоњени. Тако је било са истинским хришћанима ни пре 2.000 година, тако је и данас. Наш задатак је да се не бојимо, да се молимо за све који нису у стању да разумеју Христове следбенике, предајући се тако Господу у свему, баш као што је то чинио Свети великомученик Димитрије Солунски,  Мироточиви Победоносац, рекао је Епископ жички у беседи.  

Уз обред резања славског колача одјекивала је молитвена прозба унутар манастира,  удружена са молитвом „всјех од вјека упокојених“, који су овде служили, док је напољу топла новембарска киша умивала темеље једне нове светиње.

У благословеном светомитровданском расположењу послужена је трпеза љубави за којом су многи и ове године уочили посебан украс – децу – те мале „небеске грађане“. Нека би Господ молитвама Светог Димитрија и Преосвећеног Епископа нашег Јустина на многаја лета умножио над свима нама данашње благослове.


Извор: Епархија жичка