Type Here to Get Search Results !

Хришћанске богомоље нису заштићене у Турској – Васељенска патријаршија суочава се са дискриминацијом


Нови извештај америчке Комисије за међународну верску слободу (USCIRF) подробно описује систематску дискриминацију са којом се суочава Васељенска цариградска патријаршија. Извештај се бави претњама које циљају на религијску имовину у Турској, као и на богомоље, верске институције и гробља.


У извештају је истакнут и Уговор из Лозане, који је првобитно нудио заштиту и верску слободу немуслиманским заједницама. Међутим, он живо описује како су ова права често била ограничена, посебно у радњама предузиманим против значајних хришћанских локација. Подаци откривају концентрацију напада на грчке православне и друге православне цркве у Цариградском региону Мармара.

У извештају се такође истиче замрзавање имовине као средство одмазде. На пример, заплена грчког православног сиротишта Принкипос 1964. године од стране турских власти снажан је пример. Недостатак одржавања довео је до његовог дотрајалости током времена.

Чак и након што је Васељенска патријаршија повратила власништво жалбом Европском суду за људска права, зграда је претрпела велика оштећења и запуштеност. Одговорност за поправку и одржавање, уз значајне финансијске трошкове, пала је на грчку православну заједницу.

Док су директни бомбашки и терористички напади смањени у протеклој деценији, извештај наглашава пораст инцидената као што су вандализам, уништавање верске имовине изазвано паљевином и пљачка. Забрињавајуће је то што је недостатак кривичног гоњења за ова кривична дела несразмерно утицао на грчке православне и друге православне заједнице у Турској. Све у свему, извештај сугерише да ови налази указују на већу политичку апатију према заштити имовинских права немуслиманских мањина у земљи.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com