Type Here to Get Search Results !

Укратко: Евангелистичка црква у Немачкој (ЕКД)

Кровна организација 20 лутеранских, реформираних и уједињених протестантских покрајинских Цркава представља око 19,2 милиона протестантских хришћана у Немачкој.


Евангелистичка црква у Немачкој (ЕКД) је кровна организација 20 лутеранских, реформираних и уједињених протестантских помесних Цркава. Представља око 19,2 милиона протестантских хришћана у Савезној Републици. ЕКД је основан у месту Трејса, Хесен, 1945. године иобавља послове заједнице који су јој доделиле покрајинске Цркве. Између осталог, представља их у њиховим спољним односима, као и по политичким и друштвеним питањима. Седиште ЕКД-а је Хановер. Управни органи Цркве су Синод, Сабор и Црквена конференција.

ЕКД води савет од 15 чланова, на челу са председником Савета. Од 2021.г. ово је била Анета Куршус, председница Евангелистичке цркве Вестфалије. Након што је поднела оставку на обе функције, Савет се састоји од само 14 лица и привремено га води хамбуршка бискупица Кирстен Ферс.

Синод ЕКД је парламент немачких протестаната. Састоји се од 108 чланова које бирају синоди покрајинских Цркава и 20 чланова које именује Савет ЕКД. Извршни одбор Синода чини седам људи. Мандат Синода је шест година. Синод је реконституисан у пролеће 2021. на челу са председницом Ана-Никол Хајнрих (27).

У оквиру ЕКД, немачке покрајинске Цркве су се удружиле како би формирале конфесионалне савезе, Уједињену евангеличко-лутеранску цркву Немачке (Vereinigte Evangelisch-Lutherischen Kirche Deutschlands  - VELKD)) и Унију евангеличких Цркава у ЕКД (Union Evangelischer Kirchen in der EKD -UEK), којој припадају првенствено уједињене и реформисане Цркве. Оба удружења Цркава имају своје парламенте, који се састају од маја 2009. уочи синода ЕКД.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at