Type Here to Get Search Results !

Патријарх Вартоломеј на „Конференцији о светској политици”

 

Цариградски патријарх Вартоломеј се осврнуо на значај улоге религија у савременом свету у недељу, 5. новембра 2023. године, у свом званичном говору на Конференцији о светској политици одржаној у Абу Дабију.


Обраћајући се многобројној публици на конференцији, он је, између осталог, истакао да у нашем свету, коме тренутно прети поцепаност, религије могу пружити наду у јединство, и нагласио да би њихова посредничка улога могла олакшати дијалог између економски, политичких и културно разничитих светова. Васељенски патријарх се осврнуо на вишедимензионалне кризе које тестирају човечанство, посебно се осврнувши на садашње ратове у Украјини и на Блиском истоку.

Цариградски патријарх се осврнуо на службу и рад Цариградске патријаршије, као и на њено дугогодишње искуство саживота и дијалога и са јудаизмом и са исламом, што је предност за хришћански свет, и, начелно говорећи, на позитивну улогу коју религије могу играти у питању заштите животне средине и ширења мира у свету.

Говор Васељенског патријарха је одржан у контексту 16. Тематске седнице Конференције, којом је председавао г. Тијери де Монтбријал, оснивач ово покрета, а такође су одржани говори судије Мохамеда Абделсалама, генералног секретара Муслиманског савета старешина, и Хаима Корсиа, главног рабина Француске.

Увече истог дана Патријарх је са пратњом присуствовао вечери коју је у њихову част у резиденцији Амбасаде приредио амбасадор Турске у Уједињеним Арапским Емиратима Тугај Тунчер.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com