Type Here to Get Search Results !

Математичка гимназија и манастир Хиландар потписали Уговор о сарадњи


Игуман манастира Хиландара, високопреподобни архимандрит Методије, и директор Математичке гимназије у Београду, Мирјана Катић, данас су потписали су Уговор о сарадњи којим је предвиђено отварање Хиландарског кутка у школи са сталном поставком. 


Овим је Математичка гимназија, најтрофејнија српска стручна школа, позната по успесима широм света, постала друга по реду средња школа у Србији, после Земунске гимназије, која је озваничила блиску сарадњу са српском царском Лавром на Светој Гори. 

У обраћању сабранима у свечаној сали школе, игуман Методије је изразио радост због овога догађаја који је део прославе 825 година српске светиње на Светој Гори и најавио отварање Хиландарске собе у Математичкој гимназији. Игуман је изразио наду да ће сви имати духовну утеху од Псалтира - дара који ће бити изложен у Хиландарској соби, штампан под покровитељством монаха из испоснице Светог Саве у Кареји, а чије ће стихове свако моћи да прочита. Затим је даровао и Крст за поменути Хиландарски кутак у овој угледној београдској школи. 

Директорка Математичке гимназије, гђа Катић је истакла да не постоји бољи пут од пута Светог Саве, указавши да Хиландар увек, и у овим временима, даје светло. Она се посебно захвалила г. Драгану Калајановићу и Удружењу "Дар" на труду да се развије плодотворна сарадња ове гимназије са српском светогорском светињом, а захвалност њима је упутио и игуман Методије.

На свечаности је емитован филм "Србија", монаха Теодосија, епитропа Хиландара, прочитана је једна од завештајних порука Стефана Немање нашем народу - Народ који изгуби своје речи, престаје бити народ.

Велики број ђака, са наставницима и директорком Катић, дочекао је данас игумана Методија и монаха Теодосија, као и пароха ове школе, протојереја Арсенија Арсенијевића, старешину Вазнесењског храма у центру града.

Пригодан програм који је започео Химном Боже правде, а завршен Химном Светом Сави, у извођењу Хора Математичке гимназије, прати изложба монаха Милутина Хиландарца у свечаној сали школе, која ће трајати до 6. децембра.


Извор: Радио Слово љубве