Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: Саборна црква сведок вере, љубави и прегалаштва наших предака


У понедељак, 20. новембра 2023. године, у 18:30 часова, у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду одржана је промоција књиге Ризница Саборне цркве у Београду аутора др Вука Даутовића, проф. др Игора Борозана и ђакона Будимира Кокотовића. Такође, представљени су и изабрани предмети из те ризнице.


Промоцији књиге и свечаном отварању изложбе присуствовали су Његова Светост Патријарх српски Порфирије, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Исихије, викарни епископи Патријарха српског, потпредседница Владе и министар културе Републике Србије Маја Гојковић, министар за рад и запошљавање Никола Селаковић, принц наследник Филип Карађорђевић, председник САНУ академик др Зоран Кнежевић, надбискуп и метрополит београдски Ладислав Немет, апостолски нунције надбискуп Санто Ганђеми, реису-л-улема Исламске заједнице Србије Наџмедин Саћипи, пастор англиканске заједнице у Београду Робин Фокс, директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Владимир Рогановић, директор Секретаријата за вере Републике Српске Драган Давидовић, председник Националног савета за културу Републике Србије Зоран Вапа, директор Републичког завода за заштиту споменика културе проф. др Дубравка Ђукановић, декан Православног богословског факултета протојереј проф. др Зоран Ранковић, декан Факултета примењених уметности проф. др Горан Чпајак, директор Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, директор Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић, други представници традиционалних цркава и верских заједница, Универзитета, јавног и културног живота.

Свечаном програму претходило је празнично бденије којим је, на навечерје Сабора Светог архангела Михаила – славе Саборног храма, началствовао викарни Епископ хвостански Алексеј.

Програм је, уводном речју, отворио Његова Светост Патријарх српски Порфирије који је истакао значај и важност очувања најстарије престоничке ризнице као духовног и културног наслеђа престоног града: – Дајући патријарашки благослов за рад на издавању књиге Ризница Саборне цркве били смо вођени жељом да ово, већ два столећа најважније средиште богослужбеног живота Богом нам поверене архиепископије и престоног града Београда, добије одговарајућу монографију.

Патријарх је подсетио и на чињеницу да је Саборна црква сведок многих значајних историјских догађаја већ два столећа, те да стојећи пред предметима изнетим из ризнице овог велелепног храма, стојимо пред сведоцима вере, љубави и прегалаштва наших предака, многих ктитора и приложника, којих се и данас молитвено сећамо.

Његова Светост је на крају обраћања, благодарећи свима који су дошли да својим присуством увеличају овај значајни догађај, прогласио изложбу отвореном за јавност и посетиоце.

После благослова и поздравних речи патријарха Порфирија, окупљенима се обратила потпредседница Владе и министар културе Републике Србије Маја Гојковић која је истакла да је Саборна црква једно од најзначајних културних и идентитетских обележја нашег народа и државе што сведочи и чињеница да у Саборној цркви почивају два најзначајнија владара из династије Обреновића – кнез Милош и кнез Михајло, као и два великана која представљају символ националног буђења – Вук и Доситеј.

Љубави и пажњи многобројних посетилаца који су увеличали овај значајан догађај монографију су представили аутори књиге: др Вук Даутовић, проф. др Игор Борозан и ђакон Будимир Кокотовић.

Ђакон Будимир Кокотовић је говорио о историјском значају Саборног храма, иставши да је кнез Милош по повратку у земљу прво дошао у Саборни храм и помолио се Господу сматрајући овај храм својом задужбином. Ђакон је у исцрпном и историјским чињеницама богатом излагању изложио и неколико значајних догађаја који су се догодили баш у Саборној цркви. Један такав догађај, који ће остати уписан у богатој историји храма, јесте и венчање краља Александра Првог Ујединитеља 1922. године, први догађај таквог значаја након обнове храма и враћања звона после аустроугарске окупације. – Под сводовима Саборне цркве 1920. године уведен је у трон и први Патријарх обновљене Српске Патријаршије – истакао је ђакон Кокотовић

Др Игор Борозан, редовни професор Филозофског факултета у Београду, изложио је виђење архитектуре, сликарства и вајарства Саборне цркве, истакавши да је визуелизација Саборне цркве довршена током херојског доба нашег народа, државе и Српске Цркве. – Српски народ у Саборној цркви није видео само велелепни храм већ весника слободе у чијем визуелном уобличавању провејава оптимистична нота православља. Саборна црква за српски народ представља српску верзију Сикстинске капеле – закључио је др Борозан.

Пажњи окупљених, на концу овог значајног скупа, обратио се и др Вук Даутовић, доцент Филозофског факултета у Београду, који је, изложивши историјат развоја ризнице, указао на значај предмета у овој најстаријој сачуваној црквеној ризници наше престонице. Др Даутовић је подсетио на речи Његове Светости Патријарха Порфирија да Српска Црква није ни старомодна, ни модерна, него савремена и увек актуелна. Такође, истакао је да ће изложба бити доступна грађанима, јер ће од данас бити изложена на галерији Саборне цркве.

Почетком 2023. године, у сарадњи Музеја Српске Православне Цркве и Саборне цркве у Београду, а по благослову Његове Светости Патријарха српског  Порфирија, покренут је пројекат под називом Отворимо ризницу Саборне цркве са циљем да се изведу конзерваторско-рестаураторски радови на вредним предметима ризнице храма Светог архангела Михаила, како би се трајно сачували за будућа поколења и учинили доступнима јавности. Овај пројекат представља само почетак надахнут најискренијом жељом и вољом да у предстојећем периоду буду спроведени комплетни конзерваторско-рестаураторски радови на свим предметима и буде формирана стална поставка ризнице Саборне цркве. Ризница, са предметима који су настали у периоду од 17. до 20. века, представља део сведочанства о духовном, историјском, културном и уметничком значају и наслеђу српског народа, које је више од три века баштинио, прво стари, а потом и нови, Саборни храм.

У настојању да се пружи целокупан увид у вишевековни значај овог духовног и културног средишта како престонице тако и Српске Православне Цркве, пројекат је обухватио и публиковање капиталне монографије Ризница Саборне цркве у Београду. Ова вредна публикација је издање Музеја Српске Православне Цркве које је, уз подршку Министарства културе Републике Србије, припремљено као друга књига у едицији Ризнице Српске Православне Цркве, чији су уредници јереј др Владимир Радовановић и др Миљана Матић. Саиздавачи књиге су Саборна црква у Београду и Институт за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Аутори текстова у монографији су др Вук Даутовић, проф. др Игор Борозан и ђакон Будимир Кокотовић.

На изложби су посетиоци, између осталог, имали прилику да по први пут виде Црквено небо под којим је крунисан краљ Петар I Карађорђевић, Прибор за миропомазање краља Петра I Карађорђевића, Катапетазму са представама српских светитеља Симеона Немање, Саве и Стефана Првовенчаног коју је даровала краљица Драга Обреновић, Престони крст краља Александра Обреновића, Ручни крст митрополита Михаила, Престони крст обновљене Патријаршије познатог златара Стевана Јевтовића, Барјак кројачког београдског еснафа, Венчила кнеза Милана Обреновића и кнегиње Наталије, Целивајуће иконе сликара Уроша Кнежевића и Николе Марковића и Јеванђеље кнегиње Куракине штампано у Москви.

Изложбу ће заинтересовани посетиоци имати прилику да виде у периоду од 20. до 27. новембра 2023. године.


Извор: Инфо-служба СПЦ