Type Here to Get Search Results !

„Да ли желите да новац америчких пореских обвезника финансира забрану хришћана?“ - пита републикански кандидат за председника

Тема државног прогона Украјинске православне цркве покренута је бар накратко на трећој републиканској председничкој дебати одржаној у среду у Мајамију.


Председнички кандидат Вивек Рамасвами, предузетник без претходног политичког искуства, нагласио је да се Црква у Украјини прогони уз подршку новца пореских обвезника САД.

Његови коментари долазе само неколико дана након што је Украјински савет цркава и верских организација послао делегацију у Америку да шири пропаганду политичарима и утицајним организацијама о Украјини као буктињи верских слобода. Канонској Украјинској православној цркви није било дозвољено да пошаље делегата с том  делегацијом.

На питање модератора дебате у среду увече, 8.11, да ли је „убеђен новом молбом председника Зеленског“ да буде финансиран, Рамасвами је покренуо питање прогоњене Цркве:

„Апсолутно нисам убеђен... И волео бих да најоштрији ратни јастребови у Украјини какав сте Ви, Ники Хејли, поднесу рачун и одговоре: да ли желите да користите новац пореских обвезника САД за финансирање забране хришћана? То је заправо оно што се дешава. Тај се новац користи против Украјинске православне цркве. Забранили су је. Украјински парламент је то урадио управо прошле недеље, уз подршку наших долара. И мислим да дугујете америчком народу, Ники, да бар овај пут барем осудите, барем да осудите њихово забрањивање хришћана. Или ми овде говоримо тек да се нешто каже.“

Рамасвами је покренуо то питање неколико пута, као и у недавном интервјуу са Пирсом Морганом.

Други новинар, Такер Карлсон, такође је недавно разговарао о прогону Украјинске православне цркве са Робертом Амстердамом, адвокатом који про боно заступа УПЦ.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com