Type Here to Get Search Results !

Епископ Доситеј: Наша вера нам је дала славне претке

Његово Преосвештенство викарни Епископ липљански и војни г. Доситеј је данас, 31. јануара 2024. године, на празник св. Атанасија Великог, служио свету Литургију у војној капели посвећеној овом Божијем угоднику у касарни "Први пешадијски пук Књаза Милоша Великог" у Врању, a поводом пуковске славе 4. бригаде Копнене војске Србије. 


Звучни запис беседе


Саслуживали су високопреподобни архимандрит Методије (Марковић) игуман манастира св. Прохор Пчињски и свештеници из Епархије врањске, као и ђакон Никола Масникоса из АЕМ. Преосвећени Владика је у беседи тумачио речи блаженства које је Господ и Спас наш Исус Христос произнео у беседи на Гори. Владика је рекао да без Бога човек ништа не може чинити, ни постојати, ни живети, а да своје биће треба потпуно да усмери ка Богу.

Господ нам је тек на крају Своје беседе на Гори рекао да смо "со земљи" и "светлост свету", рекао је Владика Доситеј и појаснио да треба прво да прођемо "лествицу духовног узрастања", јер тек тада "постајемо кадри да примимо Бога у себе, будемо храм Божији" како би Он засијао Својом светлошћу у нама. Преосвећени је сабраним војницима посебно нагласио да су они припадници христољубиве војске, а да наши светли преци "никада не би били тако славни, јединствени и храбри да им није било вере Православне, да их надахне и учврсти". 

* * *

Војска Србије на својој интернет-страници подсећа да се на дан св. Атанасија Великог, 31. јануара, обележава Дан ослобођења Врања од Турака а да је некада и град Врање на овај дан прослављао славу (данас је то Духовски понедељак). Први пешадијски пук књаза Милоша Великог, који је постојао више од пет деценија и учествовао у пет ратова, био је смештен у касарни у Врању, која данас по њему и носи своје име. Припадници бивше 78. моторизоване бригаде, која је ушла у састав Четврте бригаде КоВ, овај дан су обележавали као Дан јединице.


Извор: Радио Слово љубве