Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије богослужио у Милешеви


Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у четвртак 18. јануара 2024. године, на Крстовдан уочи Богојављења, Свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње са игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.


Звучни запис беседе


Након заамвоне молитве служен је чин великог освећења воде.

Преосвећени је у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Наша сва срећа је у тој истини, да се Бог јавио. Јави се и са људима поживе и остао увек са нама. Иако на Небу седи са десне стране Оца опет је са нама непрестано, и преображава живот наш.

– Бог је најпре надахњивао и слао у овај свет своје пророке, и говорио им шта ће говорити, како ће живети, куда ће ходити. Није могао препустити да овај род људски буде под влашћу сатане и његових закона него, постепено укључујући и човека у домострој спасења, постепено је мењао овај свет.

– Од нас се тражи да Господа сместимо у свом срцу, да Му тамо буде пријатно. Он би могао и развалити срце и тамо ући али то не жели јер Он љубављу улази. Има чак људи који верују али у њима нема места за Бога, зато што немају љубави. Господ хоће да ми будемо браћа Његова.

– Род достојан покајања, о коме говори Свети Јован, то су све Божанске врлине, то је ова Божанска Литургија, причешће Телом и Крвљу Христовом. Кроз Причешће се преображавамо да бисмо били способни донети рода покајања, сваку врлину и добро дело чинити.

– Препуштајући ову воду Духу Светоме да је освети, молили смо се да и она буде чудотворна као што су, Божијом милошћу, биле чудотворне многе воде, многи извори у старом свету. Помоћу воде Господ је спасавао Свој народ, утољавао жеђ, одржавао живот.

– Кроз покајање треба да се очистимо и да не идемо више путем греха, да се потпуно отклонимо од свакога греха, да за грех нема места у нама и да само плодови добри, правде, истине, љубави, доброчинства, имају места у нама. То говори Свети Јован Крститељ, да се тако припремимо за долазак Господа Христа.

– Овај дан посебно тежиште има на томе да је потребно очишћавати се ради припреме за Господа, очишћавати се од греха, исповедати грехе, одвраћати се од греха, и на том месту произвести плодове који из тога следе, код људи очишћених, у чијој души је засејана свака врлина, да она никне и расте, појаснио је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска