Type Here to Get Search Results !

Предстојатељ Јерменске цркве позива на национално јединство


Католикос Карекин II у божићној поруци: Само уједињена земља може се одупрети азербејџанској експанзији и нападима на јерменску територију.


Католикос Карекин II, предстојатељ Јерменске апостолске цркве, позвао је у својој божићној поруци на социјалну и националну кохезију у Јерменији. Ово је једини начин да се земља одупре азербејџанским покушајима експанзије и нападима на јерменску територију. Католикос је критиковао друштвене поделе у Јерменији које би требало превазићи. Изразио је утеху и уверење у подршку Цркве за више од 100.000 Јермена расељених из Горњег Карабаха (Арцаха) који су нашли уточиште у Јерменији. „За нас Арцах никада неће бити ствар прошлости“, дословно је рекао Карекин. Она ће и надаље постојати у срцима и душама свих Јермена и неће се штедети напори да се заштите права Јермена Арцаха.

Патријарх Карекин је позвао све Јермене у Јерменији и широм света да пруже активну помоћ расељеним лицима. Управо њима је одао признање на њиховој храбрости и достојанству које су задржали пред тешком судбином.

Без директног именовања актуелне јерменске владе, католикос је оштро критиковао њене радње у сукобу у Горњем Карабаху. Горњи Карабах је остао сам на „дан катастрофе“. – Католикос је у протеклих неколико месеци више пута изражавао дубоку забринутост због нечињења међународне заједнице и јерменске владе. Могао је да разуме да је народ Јерменије љут на сопствену владу.

У Јерменској цркви празник Рођења Исусовог празнује се заједно са Богојављењем 6. јануара. Карекин II  је у новогодишњој поруци позвао и на активну материјалну и људску подршку избеглицама из Карабаха. „Визија повратка у отаџбину Арцаха“ не сме „никада избледети“, рекао је католикос.

Случај  у новогодишњој ноћи показао је колико су затегнути односи између јерменског црквеног врха и садашње владе под премијером Николом Пашињаном. Како је саопштио Католикат у Ечмијадзину, до сада је била добра пракса да јерменска државна телевизија емитује новогодишњи говор Католикоса у новогодишњој ноћи непосредно пре говора председника. Међутим, овог пута емитер је „у последњем тренутку“ обавестио црквени врх да то неће бити случај, па јепредложено да се говор емитује у оквиру вечерњих вести, што је Католикат одбио.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at